top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken från tidigt 1900-tal ; 1920-tal


smycken från 1920-talet
kulrörer och fransar från 20-talet

Bakgrund

Fram till första världskriget hade modernistiska ideal svårt att slå igenom bland de stora massorna. Man förlitade sig mycket på de äldre och på det traditionella. Och detta präglade samhällena i Europa tills efter krigets slut. Detta syns inte minst i smyckemodet, så som jag beskrev det i förra blogginlägget. Det sentimentala och romantiska behöll en stark position. När kriget var slut förändrades dock mycket av det ovan beskrivna. Första världskrigets alla fasor fick nämligen den unga generationen att tappa tron på de äldre, som lett dem in i detta. Man vände sig därför nu hellre mot framtiden. Ett tydligt tecken på den nya riktningen ser man inom arkitekturen. Äldre stilideal byttes mot den moderna, avskalade funktionalismen. Men allt handlade förstås inte bara om estetiken. Livsstilen förändrades. I samhällslivet fick kvinnorna betydligt mycket större rörelsefrihet. Enkla skärningar och följsamma tyger i löst sittande kläder gjorde det enklare att röra sig rent fysiskt. Kvinnor började röra sig ute i nattlivet, något som tidigare mest förbehållits prostituerade kvinnor. Men nu blev det ok att gå på nattklubbar och jazzhak också för kvinnor. När det gäller något så traditionsbärande som smycken förändras inte stilen så dramatiskt som man kanske skulle kunna tro. Det mesta som skapas i smyckeväg har en förhistoria av former som återanvänds i nya sammanhang och på nya sätt. Man får sätta förändringarna i relation till att vi än idag bär smycken som i hög grad liknar sådant som formgavs redan under forntiden. I smyckenas historia letar vi alltså efter de små skiftningarna.


halsband från 1920-talet
kulörer och geometriska former

Färger i glas och emalj

När man studerar smyckesamlingen på den övre bilden slås man av den vibrerande livsglädje fotot förmedlar. Epitetet "det glada 20-talet" saknar heller inte grund i verkligheten. De föregående decenniernas fokus på metaller försvann i hög grad ut ur modebilden. Kulörer blir istället högsta mode. Emaljerade smycken blir populära. Man döljer således metallytan istället för att framhäva den. Sådana emaljsmycken syns i form av ett par broscher på den övre bilden. Glas i olika färger blir också väldigt populärt. Det rör sig både om klar kristall och vanligt, enklare glas. Böhmen, en region i nuvarande Tjeckien är en stor producent av glas och blykristall.  De med svagare ekonomi kunde istället välja plast. På den övre bilden ses ett mycket långt halsband av pärlor i gul celluloidplast. Kanske har färgen förändrats med åren och haft en mer bjärt gul färg när det begav sig? Nu mera lutar i alla fall färgen mer åt senapshållet. Det klara kristallglaset ser ni i örhängena på den övre bilden. Sfärer var på modet. Här i form av fasetterad kristall.


Geometri

Innovativa geometriska former

Men allt är faktiskt inte bara kulörer. Kontrasterande slipade kristaller i klarglas och svart är också högsta mode under decenniet. Här intill ser ni en choker i slipad klar kristall i innovativa geometriska former. För 1920-talets geometriska former är som bekant en av erans mest kända stilelement. I halsband ser man olika geometriska former som romber, runda polygoner, koner osv. Men också hängen i geometrisk form är omtyckta. Också platt dekor i smycken har ofta en geometrisk layout.


örhängen från 1920-talet
örhängen med söt klockform

Smycken i rörelse

Under 20-talet inspirerades man av ljus och rörelse. Kvinnornas ökade rörlighet kom till uttryck i kläder och smycken. Det blev högsta mode med fransar på smycken och kläder. Om långa pärlhalsband varit populära länge så blev de nu ännu längre. Man kunde vira dem i flera lager eller knyta en knut i dem. Också i örhängen kan man se ett fokus på dinglande sådan. Små slipade pärlor i kedjor, som dem på den övre bilden eller mer kompakta hängen spelade inte så stor roll. Så länge smyckena rörde sig fritt med bärarinnan var de omtyckta.


kort,enkelt och sparsmakat

Smycken i motrörelse

Den ökade friheten för kvinnor hade en mörk baksida. Många män hade offrat sina liv i kriget. Detta medförde att en stor massa av kvinnor inte hade några utsikter till äktenskap och familj. Att kunna försörja sig själv blev för många den enda vägen att gå. I sådana sammanhang passade det förstås inte med långa halsband som var i vägen. Det som dinglar och svänger kan också vara ett hinder för rörelsefrihet. Kanske är det detta som är bakgrunden till att de korta chokerhalsbanden kom på modet? För tvärtemot vad man brukar förvänta sig av 20-taletsmodet så var det faktiskt också mycket populärt med korta pärlhalsband som vilade runt halsgropen. Det korta halsbandet på bilden här intill är av enkelt glas men man har ändå piffat upp det. Man har verierat pärlor av frostat glas och grönt glas för att skapa en lite mer intressant effekt.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bình luận


bottom of page