top of page
  • Stina Orsenmark, *RĂ€tt Antikt*

1900-talets blÄ smycken del 1


FÀrg och föremÄl

Det hĂ€r med fĂ€rg betyder mycket för oss alla. Även om vi inte alltid tĂ€nker pĂ„ det sjĂ€lva sĂ„ har den psykologiska vetenskapen visat att fĂ€rger faktiskt kan pĂ„verka vĂ„ra kĂ€nslor. Jag har skrivit om det hĂ€r olika fĂ€rger tidigare i bloggen, om olika fĂ€rgers ursprung och djupare symbolik. Som arkeolog studerade jag lĂ€nge detta med den materiella kulturens betydelse. Och analyser av föremĂ„l behöver inte alls bara hĂ„lla sig till förhistorisk tid. LikavĂ€l dĂ„ som nu speglar föremĂ„len det omgivande samhĂ€llet pĂ„ olika sĂ€tt. Hur hĂ€nger dĂ„ detta i hop med fĂ€rg och smycken?

Att vÀlja sjÀlv

Med industrialism och massproduktion kunde det stora flertalet fÄ tillgÄng till fler varor. Men man lÀmnade ocksÄ det traditionella samhÀllet bakom sig, dÀr kulturen och samhÀllspositionen var det som bestÀmde vem som skulle bÀra vad. HÀr öppnade sig nu en möjlighet att fÄ vÀlja lite mer sjÀlv. Men produktion och konsumtion gÄr förstÄs lika mycket hand i hand. De som tillverkade smycken sneglade förstÄs pÄ vad det var folk ville ha. Och anpassade sin produktion efter det. NÀr marknaden vÀl var mÀttad , ja dÄ fick man hitta pÄ nÄgot nytt, för att nya ha-begÀr skulle uppstÄ. Och sÄ uppstod trender.

BlÄtt som symbolfÀrg

Som jag beskrivit i ett tidigare blogginlÀgg sÄ har blÄtt haft olika konnotationer under historiens gÄng. I juvelerarkonstens tidiga historia förknippades fÀrgen med kunglig status och gudomlig makt. Under medeltiden förknippades ocksÄ fÀrgen blÄtt med gudomlighet, men dÄ snarare med ödmjukhet och hög andlighet. Jungfru Maria avbildades ofta klÀdd i blÄtt. Kanske Àr det hÀr vi ser starten pÄ hur blÄtt ofta förknippas med det modesta, moderata och ansvarsfulla. Kostymer och uniformer Àr fortfarande ofta mörkblÄ i fÀrgen. En annan aspekt av ljusare blÄtt Àr hur denna fÀrg fÄtt symbolisera kyla. Detta ser vi inte minst i mÀrkningen pÄ vattenkranar och pÄ symboler för fryskallt. Detta till skillnad mot varmt/hett som ofta fÄr fÀrgen orange eller rött. En iakttagelse man kan göra Àr att det faktiskt har en motsvarighet i verkligheten. Vid dÄlig blodcirkulation och nedkylning blir huden lÀtt blÄaktig. Har man dÀremot brÀnt sig uppstÄr snart ett rött mÀrke i huden. LikasÄ Àr förstÄs det hetaste de flesta har upplevt, den levande elden, orange i sitt centrum.

nationalromantisk brosch sufragettsmycke
trendigt vid förra sekelskiftet

Tidigt 1900-tal

1900-talets industri fördjupade och spred ytterligare möjligheten att omge sig med vackra föremÄl, som man hade valt sjÀlv. Om 1800-talet var medelklassens Ärhundrade sÄ kom 1900-talet att bli arbetarklassens. Inte minst smycken i olika former kom att bli nÄgot de allra flesta kunde bÀra. Uppfinningsrikedom i material och formgivning blomstrade i smyckeproduktionen. Med seklets början var en av de stora modefÀrgerna violett i smycken. Men ocksÄ grönt Ät smaragD-hÄllet och vit / klar strass var pÄ modet. Vitt pÄ vitt, d v s klara stenar och strass pÄ vita metaller var stort. Men det var ocksÄ förhÄllandevis vanligt med den rödrosa verneuilrubinen i olika bijouterismycken, likson turkost glas. Att smaragd, rubin, violett, turkos och vit strass var pÄ modet Àr inte att förvÄna sig över. 1900-talets första 14 Är hör nÀmligen till vad historiker kallar för La belle epoque, en mycket lÄng tid av högkonjunktur och tillvÀxt. Att modefÀrgerna i bijouterismyckena vanligen speglar lyxlivet bland de förmögna som dÄ kunde spendera Àr kanske inte att förvÄna sig över.

modernistiskt silverhÀnge
en fÀrg som dröjde sig kvar

Mellankrigstid

Mellan vÀrldskrigen skulle man kunna sÀga att fÀrgmodet blev mer seriöst och sparsmakat. (Andra skulle kanske hellre kalla det trÄkigt.) Under den tidiga mellankrigseran Àr kombinationen svart och klarglas populÀrt. Senare kommer brunt, blÄtt och honungsgult. MÀrk vÀl att det rör sig om en dovare gul ton! Ja, faktiskt en fÀrg som kan tolkas som en gladare, ljusare variant av fÀrgen brunt. En mörkgrön fÀrg och mörkare klarrött var ocksÄ omtyckt. Men dessa tre första fÀrger blir nÄgra av de absolut största modefÀrgerna. LjuslÄtt och houngsgult i klara stenar/klart glas hÄller sig dessutom populÀra Ànda in pÄ 50-talet,medan brunt nu blivit mer för herrarna att bÀra. Rökkvarts Àr en sten pÄ modet, dÄ det Àr just denna sten som fÄr bidra med den mörkt bruna fÀrgen i smycken. Men ocksÄ brun spinell, som ju i hög grad liknar rökkvarts anvÀnds förstÄs. OcksÄ det honungsgula och ljusblÄa ser vi i kara spineller och klart kristallglas.

hÀnge frÄn 1940-talet
sparsmakad lyx frÄn 40-talet

Tolkning

För den som vill tolka den materiella kulturen vi omger oss med Ă€r mellankrigstidens mest trendiga fĂ€rgskala intressant. Detta var inte en tid att demonstrera lyx och överflöd. Även trendsetters som prinsessor och filmstjĂ€rnor klĂ€dde sig minimalistiskt. Det Ă€r ofrĂ„nkomligen svĂ„rt att tĂ€nka sig nĂ„got annat Ă€n att efterdyningarna av första vĂ€rldskriget, börskraschen 1929 och andra vĂ€rldskriget spelade en stor roll i folkets preferenser. Det var sannolikt ingen slump att svart och sedan murrigt mörkbrunt blev populĂ€rt i inredning och smycken under 20-30-talen. Europas mĂ€n hade precis gĂ„tt igenom vad som kan beskrivas som helvetet pĂ„ jorden. Minst 20 miljoner hade ocksĂ„ dött i Spanska sjukan under de senare krigsĂ„ren. Under första vĂ€rldskriget mĂ„ste de allra flesta mĂ€nniskor ha burit svart och bevistat mĂ„nga begravningsceremonier under en kort period av bara nĂ„gra Ă„r. Även om man talar om det glada 20-talet, sĂ„ skedde jazzdansandet mot en mörk bakgrund dĂ€r mĂ„nga bara ville glömma sina erfarenheter. Att svart och murrigt brunt blev en modefĂ€rg i inredning och smycken Ă€r dĂ€rför inte att förvĂ„na sig över. För den som Ă€ndĂ„ ville ha lite gladare fĂ€rgtoner blev mer modesta val som kyligt blĂ„tt och honungsgult lĂ€tt att vĂ€lja. PĂ„ det viset kunde man signalera ekonomiskt ansvarstagande och en modest livsstil anpassad efter levnadsomstĂ€ndigheterna Ă€ven om man hade möjlighet att spendera. I nĂ€sta blogginlĂ€gg skriver jag vidare om 1900-talets fĂ€rger, med lite extra fokus pĂ„ blĂ„tt. Det som syns pĂ„ bilderna finns ej till salu. Men Ă€r ni nyfikna pĂ„ mera blĂ„tt kan ni gĂ€rna besöka det blĂ„ urvalet i butiken. VĂ€lkomna!







0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page