top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Konst och smycken ?


Varför gör di på detta viset?

Självklart är det inte att undra på om smyckedesigners då och då går utanför boxen när de söker inspiration för sitt skapande. Även de mest billiga bijouterier har ju en formgivare bakom sig. Och även denne behöver ju ibland förnya sig lite. Ibland har denne också tagit ett lite mer avvikande steg än eljest. Så i dag tänkte jag uppmärksamma dekonstruktivismen. Detta blogginlägg kommer helt enkelt förklara lite närmare varför broschen på bilden ser ut som den gör. Så är du nyfiken på detta ska du läsa vidare!

Är smycken en del av konsthistorien? Kopplingen mellan konstvärlden och smycken är nog inte helt uppenbar för alla. Men förutom att smycketillverkning kan vara en konst i sig hittar man ibland också smycken som har synbar koppling till konstnärliga rörelser. Broscherna här är ett utslag av dekonstruktivism. Om man googlar kan man lätt få för sig att dekonstruktivismen föddes på 1980-90-talet. Inget kan vara mer felaktigt. Förvisso var det först då man tog steget fullt ut och vågade uppföra byggnader i dekonstruktiv anda.

Men idéerna föddes långt tidigare. Så vad handlar det om? Jo, dekonstruktivism handlar om att bryta upp och skapa om strukturer, helheter och sammansatta enheter. Men arkitekterna på 80-90-talet var givetvis inte först utan kunde blicka tillbaka på andra rörelser som verkat före dem. Konströrelser på 1800-talet, som impressionismen är föregångare i att bryta upp den sammansatta bilden av verkligheten. Och delar av 1920-30 talets konst är tydligt dekonstruktivistisk. I det då för tiden nyfödda Sovjetunionen hyllades sådan konst. Lika impopulär var den av nazisterna, som förbjöd den som "degenererad konst" när de kom till makten. Dekonstruktivistiska smycken är vanligen från det sena 60-talet och tidiga 70-talet. I broschen längst upp ser ni hur man delat av blomman i hälften. Man har också delat upp ytan i kronbladen. Ringarna som man vanligtvis hittar på baksidan av broscher och som fungerar som bas på vilken man bygger dekoren, har flyttats ut och får också/istället bli en del av dekoren. I den andra broschen, från samma tid har man kombinerat det dekonstruktiva med minimalism. Nyfiken på fler äldre smycken? Besök vår butik via knappen nedan. Välkommen!


1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Lola Ericson
Lola Ericson
Nov 23, 2023

Så mycket vackra smycken.

Like
bottom of page