top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Etruskerna och deras smycken


Etruskerna utvecklade tekniker som vi kan njuta av ännu idag! Men vilka var de egentligen? Etruskerna var ett järnåldersfolk framträder ur historiens mörker ungefär 800 f. Kr. Deras kärnområde låg i nordvästra Italien i området som kallas för Etrurien. Arkeologerna vet inte säkert varifrån de kom. Och deras språk skiljde sig från de andra språk som talades på italienska halvön vid den här tiden.

Lite kortfattat kan man säga att etruskerna var framstående på tre områden: Stadsplanering, handel och framför allt hantverk. Deras sätt att anlägga städer plockades senare upp av romarna. Och deras hantverksskicklighet har i viss mån aldrig kunnat överträffas. Deras område låg mellan kelterna i norr och greker och fenicier i söder så etruskerna kunde bedriva handel åt två håll. Det var delvis bristen på guld som gjorde att etruskerna utvecklade ett minutiöst och skickligt guldsmide. De utvecklade olika typer av filigran. Då inte minst granulation, små små runda guldkorn, att dekorera med. Detta var ett av deras kännetecken.

De kunde också löda fast dessa små minimala guldkorn med osynliga lödningar! Betänk att allt detta gjordes för hand, så man kan verkligen beundra deras finmotorik. Etruskerna manglade också guldblecken till dittills oöverträffad tunnhet. Guldblecken kunde sedan rullas till tuber om man ville ha tjockare smycken. Detta gjorde att man kunde få större smycken med mindre mängd guld, för de var ju ihåliga inuti. Etruskernas juvelerarkonst nådde sin höjdpunkt på 600-talet och dalade sedan på 400-talet. På den nedersta bilden ser man en detalj från ett halsband från den här tiden. det är otroligt detaljrikt och runt de infattade glasstenarna ser man små runda granulat som lötts fast utmed kanten. Därefter blev deras smycken enklare. Även om de fortfarande var smakfulla var tekniken betydligt simplare. Här på *Rätt Antikt* brinner vi för smycken och deras historia! Vill du veta mer om etruskernas och andra forntidsfolks smycken kan du ta en föreläsning online! Klicka på länken så kommer du dit. Välkommen! https://www.rattantikt.se/koepvillkorsmyckenashistoria0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page