top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Den franska stilen


smycken för en fransyska
smycken för den franska smaken

Hur sätter man den franska stilen? Ja, det är nog vad många av oss undrar. Och i dagens blogginlägg tänkte jag skriva lite om det. De flesta av smycken på bilderna hittar du i butiken. Men om du är mer nyfiken på vad den franska stilen innebär för smyckegarderoben ska du läsa vidare här!

Frankrike har länge varit den största trendsettern när det gäller mode. Man kan säkert räkna dess storhetsdagar bak till 1600-talet, när den franska kulturens inflytande blev allt större. Även om konkurrensen ökat från många håll i vår egen tid så behöll Frankrike sitt grepp om modet och den förfinade kulturen mycket långt in på 1900-talet. Som bekant är kärleken evig. Det är bara föremålen som växlar. Så också i fransmännens kärlek för mode.

Ludvig XIV Louis XIV de France
solkungen, Loius XIV de France

Om överdåd i färg, pynt och make up var 16-1700-talens franska signum så är dess image idag något helt annat. Åtminstone så som fransyskan och fransmannen på gatan ser på saken idag. Även om de olika haute couture husen tar ut svängarna vill både politiker, kändisar och genomsnittspersonen hålla sig till less is more. Den monokroma stilen dominerar. Det har jag skrivit om i ett tidigare inlägg, som ni hittar i en länk nedan. Men i dag tänkte jag titta lite närmare på vad den franska stilen innebär för smycken. Fransk film har intresserat mig i många år så jag tar detta till min hjälp.


Catherine Deneuve
Catherine Deneuve

En hel rad franska skådespelerskor från 1950-talet fram till vår egen tid visar upp samma förkärlek för naturlig skönhet. Man har enklare frisyrer, mindre framträdande make up och överlag en enklare, nedtonad stil än vad många stjärnor från USA och Hollywood visar upp. För i

Frankrike satsar man hellre på intellektuellt djup än på en larger than life-attityd. Antagligen är det därför deras skådespelerskor så ofta hamnat mer i facket karaktärsskådespelerska än larger-than-life sexsymbol, som varit så vanligt i Hollywood. Men även en karaktärsskådespelerska som Elizabeth Taylor hade en annan framtoning än sina franska kollegor. Om man ser till deras yttre är det enkla (och samtidigt så svåra) svaret: Balans.

vintage retro halsband
Lekfull statement med balans

Att balansera upp sin yta innebär i praktiken att man ska inte ge för många intryck samtidigt, för då försvinner budskapet i myllret av signaler. Vill man visa upp sitt smycke, ja då ska man satsa på det och inget annat. Vill man göra ett statement med sin klädsel, ja då väljer man det. Men inte heller i sitt statement tar man i för mycket. Kanske bär man en volyminös ljusblå kostym? Ja då bär man ett enkelt svart eller vitt linne under kavajen samt skippar de stora smyckena. En tunn, smal länk i vardera örsnibben eller en liten vit pärla, kan då räcka, resonerar fransyskan. Hon är så gott som alltid sparsmakad med sin make up. Den ska göra sin verkan men helst inte märkas, om man säger så. Men ett rött läppstift kan vara uppskattat. Regeln är: Har man en mer vidlyftig klädsel, antingen i färg eller volym av tyg, ja då väljer man ett sparsmakat smycke. Men fransyskan vore väl inte kvinna om hon inte någon gång ibland faller för ett statementsmycke. Eller hur? :)

halsband lapis lazuli hänge av Elis Kauppi
textur och naturliga stenar

Då kombinerar hon det med en i övrigt mycket sparsmakad klädsel. Ett par stora, vidlyftiga chandelier-örhängen i storlek XL syns ju bara ännu mer när man är klädd i figurnära och enfärgat svart. Man ska inte heller glömma den franska faiblessen för det sensuella intrycket. Material och textur är något man uppskattar, liksom det naturliga. En pälsbrosch, naturstenar, guld, silver och odlade pärlor har en självklar plats i smyckegarderoben. Väljer man något mer konstnärligt eller konstgjort, ja då ska det vara något med en genomtänkt design bakom. Sparsmakat, sensuellt, enkelt och naturligt, ja så kan den franska smyckestilen definieras. Oavsett vad man fokuserar på väljer man oftast den gyllene medelvägen, d v s mindre iögonfallande smycken till en monokrom färgskala. Den läser du mer om här! Välkommen!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page