top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Pärlor - Hur gör man?


pärlhalsband i smyckeskrin
syntetiska pärlor av klassisk typ

Nöjda kunder är verkligen något som motiverar mig. I veckan som gick hörde en köpare av sig till mig. Hon var mycket nöjd med det pärlhalsband hon köpt. Extra roligt var förstås också att hon frågade hur man bör förvara pärlorna. Att vara rädd om sina saker är en dygd. Det gav mig också uppslag till veckans blogg.

Ordet pärla / pärlor betyder egentligen två olika saker i svenska språket. Det kan antingen vara vilka pärlor som helst. Träpärlor, glaspärlor... Men i den andra betydelsen menar man odlade pärlor och / eller deras syntetiska motsvarigheter. Själv brukar jag lösa detta med att poängtera skillnaden och kallar de senare för klassiska pärlor, odlade pärlor eller syntetiska dito.

smyckeskrin  med blå fåglar på
lilla fågel blå...

Så när ni letar efter denna typ av smycken i min traderabutik kan ni använda dessa kombinerade sökord. (Men nu är det inte alltid jag kommer ihåg att skriva precis rätt. Så i butikslänken nedan kommer ni också hitta collierer med andra material och ni får helt enkelt bläddra er fram till annonserna med de vita pärlorna.) När det gäller syntetiska pärlor har dessa en oslagbar lyster och är faktiskt en fin budgetvariant för den har en begränsad sådan. Med de "levande" pärlorna, alltså de som framställts genom en biologisk process är det så att den allra bästa förvaringen faktiskt är att bära dem! Det är nämligen lite så som att människan och pärlor är gifta med varandra. De poleras nämligen naturligt mot huden när vi bär dem och tar dessutom upp något av det naturliga fett vi har i huden. Men man kan förstås inte alltid bära dem på sig. Då förvarar man dem allra bäst på ett mjukt underlag. Detta underlag får absolut inte vara gjort av bomull då det torkar ut pärlorna. Jag skulle heller inte välja ett underlag direkt på trä eller metall. Istället kan man välja syntetmaterial eller linne. Jag skulle ändå säga att de flesta modernare smyckeskrin är klädda med syntetiskt material och fungerar bra. Men se upp så att de inte skaver mot andra hårdare material. När de legat i smyckeskrinet ett tag kan man behöva massera fram lystern i dem igen. Denna massage sker varsamt mellan fingrarna. Var försiktiga så att ni inte drar sönder pärlbandet! Det hände en av mina kunder / följare när jag delat med mig av tipset. Som tur var gällde detta ett väldigt slitet pärlsilke så hon blev vare sig besviken eller sur. I länken nedan hittar ni urvalet av vita pärlor men även några andra färgade collierer i olika material. Detta för att jag skulle få med alla pärlhalsband till salu i butiken just nu. (Smyckeskrinet med de blå fåglarna hittar ni inte i länken men väl ute i den allmänna butiken. ) Välkomna!








0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page