top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Broschen, en lång historia, del 4

Uppdaterat: 9 sep. 2022


broscher från 1940-talet

Nu är rean på broscher över men jag tänker fortsätta historien om 1900-talets broschtrender. Som jag skrev i förra inlägget om broscher så blev den florala dekoren från jugendstilen mindre organisk och mer stiliserad på 30-40-talen. Under de här decennierna stod också glamouren från Hollywood högt i kurs. Detta gjorde att strassbroscher av glas var i ropet. Under 40-talet blev stilen lite mer svulstig och lekfull än tidigare. Stora broscher i lekfull stil och i billiga material som bakelit och celluloid var populära. På bilden ser vi två broscher som får representera 40-talet. Den ena lite mer svulstig med två julrosor och den andra med strass. På 1950-talet lämnade man kristiderna bakom sig. Glamourstilen fick ett starkt uppsving. Så kallat aurora borealis-glas från swarovski uppfanns en bit in på decenniet och sätter gränsen för datering av broscher och andra smycken från den här tiden. Glansiga metaller och färgglad strass, nu framför allt av plexiglas, dominerar. Från den här tiden är en av mina favoritbroscher just nu. Den har gula pärlor med så kallade "kattögon". Kombinationen med dessa gula pärlor, den kromglansiga metallen och aurora borealis-pärlor finner jag helt förtjusande.Ni ser den på @rattantikt på instagram. Eller på www.facebook.com/rattantikt där jag också kommer lägga upp filmen. Passa på att gilla sidan eller följa mig när ni ändå är inne där! Välkomna dit!

Runt decennieskiftet 50-60 var det mycket populärt med stora runda glittrande broscher i starka färgval. Pärlorna i dessa broscher är förhållandevis stora. Dessa olika skimrande pärlor och "stenar" syns förstås också i sputniksmyckena från den här tiden. Om den stilen har jag skrivit ett annat inlägg här i bloggen. Klicka på taggen längst ner på bloggens förstasida så hittar du det. Även om rymdtemat delvis lever kvar så blir stenarna betydligt mindre under senare halvan av 60-talet.

broscher från 1970-talet

Hippie-eran med sitt flowerpower-tema dominerar starkt under sent 60-tal och tidigt 70-tal. Broschen förknippades med en äldre generation och en mer traditionell stil så den passade inte riktigt in i denna trend. Hippiestilen fokuserade också betydligt mycket mer på naturmaterial och etniska stilar. Så det glittrande, plastiga var inte särskilt i ropet bland de unga. Droganvändandet var utbrett och de unga ville pröva sig fram. Detta tog sig kreativa uttryck i den psykedeliska trenden som infaller ungefär samtidigt som hippie-eran och nog kan sägas vara en del av den. Den psykedeliska riktningen var mer tillåtande. Och på den nedre bilden ser vi brosch i psykedelisk tappning. Det är den med blå och gröna pärlor. De två övriga broscherna är andra uttryck för hur flowerpower-stilen fick ett genomslag i designen av broscher. Så, nu får det vara nog för i dag! För er som inte får nog av broscher, glöm inte att kolla in filmen på @rattantikt på instagram eller på www.facebook.com/rattantikt Välkommen!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page