top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Broschen, en lång historia del 3

Uppdaterat: 13 dec. 2020


jugendbroscher

Just nu har Rätt Antikt bra priser på broscher, med rea och låga utrop. Därför tänker jag fokusera dagens blogginlägg på 1900-talets trender och hur de speglas i broscherna. Under 1900-talet upphörde broschen i princip att tjäna en praktisk funktion. Uppfinningar som blixtlåset, säkerhetsnålen och inte minst massproduktionen av knappar gjorde funktionen hos broschen överflödig. Ett traditionellt plagg som sjalen minskade också i popularitet, i synnerhet när modernismen gjorde entré efter första världskriget. Men trots allt så behöll broschen sin stora attraktionskraft under hela århundradet. I dag tänker jag därför berätta lite om vilka trender som gjorde sig gällande.1900-talet börjar med jugendstilen, arts- and crafts eller art noveau. Stilen varierade något från land till land. Växtornamentik och organiskt flödande former kännetecknar stilen. Stilen gled senare över mot en ökat fokus på geometriska former och symmetri. Det blev då också vanligt med en avlång form på broschen, då ofta med en centralt placerad dekor, flankerad av mindre liknande dekorelement på var sin sida är ett exempel. Denna typ av brosch höll sig populär ända fram till 1930-talet.På bild 1 ser vi exempel på den här stilen.

brosch från 1920-talet

1920-talet kom med fart och fläkt kan man säga. Och detta speglades också i smycken. Fransar och dinglande hängen kom i ropet. På bild nr 2 ser vi en brosch från George Jensen som designades av Harald Nielsen på 20-talet. Det organiska från seklets början lever kvar i designen och toppas med ett dinglande hänge i form av en druvklase. Under 1930-talet stramas designen åt. Minimalism och funktionalism får genomslag. Smyckena blir mindre och det stilistiska idealet slår igenom.

broscher från 1930-40-talet

På bild nr 3 ser vi en brosch från omkring 1930. I mitten syns en pärla av så kallat pekingglas som var modernt då. På den här bilden ser vi också en stiliserad blomsterkvist från 1930-40-talet. Den uppmärksamme lägger märke till det strama utförandet i kontrast mot den tidigare jugendstilen.

Jag fortsätter berättelsen om 1900-talets trender i nästa blogginlägg. Om du är sugen på att spana in fler broscher rekommenderar jag ett besök i butiken. Välkomna!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page