top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Örhängen, en lång historia! Från forntid till renässans


Silverörhängen eller örhängen av guld? Ja, det är frågan det! När hade egentligen olika företeelser i vårt samhälle sin början? Ja, det var en fråga som intresserade mig som ung. Och denna nyfikenhet var en av de drivkrafter som sedermera fick mig att börja studera arkeologi. På den tiden var det inte precis örhängen och smycken jag tänkte på, men idag ska det handla om smycken. Närmare bestämt om örhängen! Om halsband har en extremt lång historia så är örhängen betydligt yngre. Men i dag tänkte jag titta lite bakåt, på just örhängen. Och jag tänkte klämma in fyra tusen års historia här!

De tidigaste örhängena härrör från bronsålderns Mesopotamien, tvåflodslandet. Där har man hittat korgformade örhängen av guld i 4,5 tusen år gamla gravar. I Mesopotamien var det mest kvinnor som bar spektakulära smycken. Män bar oftast ringar. I det forntida Egypten däremot, bar även männen örhängen. Här ser vi en staty av farao som har örhängen på sig.

Vi kanske vill tro att vår tid var först med män som bar ett örhänge i ena örsnibben. Men redan de gamla grekerna gjorde faktiskt detta! För även antikens greker och romare tyckte om örhängen. Kvinnorna hade två örhängen, ett i vardera snibben. Männen däremot bar bara ett örhänge i höger öra. Något vi känner igen från vår tid.


När man lämnade antiken bakom sig och gick in i medeltiden så förändrades modet kraftigt. Det blev inne med huvudbonader av olika slag, som dolde hår och öron. Så örhängen försvann ur modebilden under mycket lång tid. Det var inte förrän i slutet av 1500-talet som örhängen åter började komma i ropet. Detta illustreras lämpligt nog av 1500-talets allra mest berömda kvinna, Elizabeth I av England. Hon var en av 1500-talets mest utstyrda kungligheter och ingen kan säga något annat än att hon hade stenkoll på modet.

Men på många porträtt saknar hon faktiskt örhängen! På många porträtt är hon höljd i pärlor och ädelstenar men saknar örhängen. Det var framför allt längre fram i hennes liv man kan se porträtt där hon har örhängen och då långt ifrån alltid. Det övre porträttet av henne är från senare delen av 1580-talet. När hon bar örhängen var det gärna stora pärlor hon använde. Det nedre porträttet är från 1592. I jämförelse med den pråliga utstyrsel hon bar kan man tycka att de ser rent av enkla ut. Men då ska man hålla i minnet att dessa pärlor var mycket exklusiva. Odlade pärlor fanns förstås inte, utan alla var naturliga. Så gigantiska naturliga pärlor är förstås mycket ovanligt! I nästa inlägg fortsätter jag berätta om örhängen. Vill du få aviseringar och mail med blogginläggen? Då ska du prenumerera! Då ska du klicka på knappen "testa vårt nyhetsbrev" på förstasidan. Länk dit hittar du här: rattantikt.se

Vill du veta mer om forntidens örhängen och andra smycken? Då ska du ta del av våra föreläsningar! Du köper dem online här på *Rätt Antikt*. Du betalar säkert och tryggt med ditt bankkort via paypal. Och du hör bara av dig till oss om du får några problem. Klicka på länken så kommer du till föreläsningarna. https://www.rattantikt.se/koepvillkorsmyckenashistoria


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page