top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Örhängen, en lång historia! 15- och 1600-talen


Hur såg barockens örhängen ut? och hur sätter du barockstilen? Läs mer om barockens örhängen i dagens blogginlägg!

Under medeltiden blev det sed att bära huvudbonad och täcka håret. Örhängen försvann därmed från modet. Efter cirka tusen års uppehåll blev det under senare delen av 1500-talet återigen fashionabelt med örhängen. Från denna tid rådde ett mode som höll i sig i omkring hundra år. Och den dominerande trenden var då stora, klassiska vita pärlor som hängde fästade i en platta eller möjligen direkt i en krok. På den översta bilden ser ni vad jag menar. Örhängenas storlek är kanske något överdriven här, men ger en bra bild över hur tidens örhängesmodeller såg ut. De var dock faktiskt inte så iögonfallande som man skulle kunna tro, med tanke på hur pråligt utstyrda de kungliga annars var. Modellerna kunde också variera något.

Vilket man kan se på Mary Fittons på den andra bilden. I hennes örhängen är

den större pärlan fästad i en ring av mindre pärlor. (Hon var hovdam vid Elizabeths hov och porträttet är från 1500-talet.)

Det här vurmandet för pärlor speglar den begynnande kolonialismen och upptäcksresandet som hade kommit igång. Sådana här stora pärlor växte naturligt i tropiska vatten på varmare breddgrader. Dessutom var det såklart mycket ovanligt med så pass stora pärlor som var på modet. I övrigt var örhängena förhållandevis enkla. Det kanske låter paradoxalt. Men det här var den absoluta kungamaktens tid. Adel och kungamakt stod på topp när det gällde makt och rikedom. Således omgärdade aristokratin sig med den yttersta lyxen.

Det här kopparsticket av Marie av Savoyen från 1678, visar att modet höll i sig under lång tid. Marie var en regerande furstinna, så man får ändå säga att stilen trots allt präglas av en viss enkelhet. I synnerhet om man jämför med Elizabeth I`s utstyrda stil.

Lite förvånande nog var det faktiskt inte bara kungligheter som kunde bära sådana här exklusiva pärlörhängen. Även mer förmöget borgerskap kunde antagligen, åtminstone på sina håll, faktiskt också bära pärlor.

Detta bevisas inte minst av den lite mystiska målningen "flicka med pärlörhänge" (Johannes Vermeer 1632-1675)! Här ser vi 1600-talets pärlmode i en betydligt enklare omgivning. Hur kan en så enkel flicka bära sådana här pärlörhängen? En fantasifull tolkning av bakgrunden till tavlans tillkomst filmatiserades för några år sedan. Om berättelsen har någon bäring i verkligheten vet vi dock inte. I filmen förespeglas att örhänget på bilden kommer från Vermeers hustru.Men det är det snarare en kvalificerad gissning att det istället kommer i från konstnärens svärmor, med vilken familjen delade hushåll. Hon var en förmöget gift borgarfru i Nederländerna. Maken var tegelmakare. Det är dock ingen slump att det handlar just om Nederländerna. Landet var mycket rikt på sin världshandel. Borgerskapet blomstrade som aldrig förr. Och det faktum att Nederländerna bedrev omfattande sjöfart har sannolikt gett möjlighet att komma över sådana här pärlor, om än av lägre kvalitet, också för rika borgare.

Uppskattar du också barockens lyx och flärd? En stor puffig krage och ett par stora, kompakta örhängen med hängen eller stora vita pärlor sätter stilen! Under senare delen av 1900-talet plockades stilen upp i 80-90-talets smycken i powerstil. Fler sådana smycken kommer in i butiken i nästa vecka. Men några i stilen finns ute i butiken redan nu.

Länk till sådana smycken i butiken hittar du här:

I nästa inlägg fortsätter jag berätta om örhängen. Vill du få aviseringar och mail med blogginläggen? Då ska du prenumerera! Klicka på knappen "testa vårt nyhetsbrev" på förstasidan. Länk dit hittar du här: rattantikt.se

Vill du veta mer om forntidens örhängen och andra smycken? Då ska du ta del av våra föreläsningar! Du köper dem online här på *Rätt Antikt*. Du betalar säkert och tryggt med ditt bankkort via paypal. Och du hör bara av dig till oss om du får några problem. Klicka på länken så kommer du till föreläsningarna. https://www.rattantikt.se/koepvillkorsmyckenashistoria0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page