top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Tidernas mest klassiska smycke?

Uppdaterat: 9 okt. 2022


Vilket är egentligen tidernas med klassiska smycke? Vad skulle du själv svara på den frågan? Kaméer, vita pärlhalsband och diamantringar? Själv skulle jag svara något helt annat, nämligen smycken med snäckor! Detta svar är antagligen helt otippat för de flesta, men jag ska snart förklara varför jag väljer just väljer snäckor. Förklaringen till de olika fotona får ni längre ner.

Några av de äldre spåren efter att vi människor har smyckat oss har man hittat i Schkul-grottan i Israel. Där har man funnit upp till 135 000 år gamla genomborrade snäckor. Och så har det fortsatt. På europeisk mark har man funnit snäckhalsband som är flera tiotusentals år gamla. Och i Afrika har man hittat upp till 200 000 år gamla snäckor som använts som berlocker.

Halsbandet på andra bilden är inte heller nytt. Det har närmare bestämt 30 000 år på nacken... Även om snäckorna i vår del av världen så småningom ersattes av mer luxuösa material som brons, guld och ädelstenar så har snäckorna hela tiden fortsatt att vara eftertraktade som smycken i andra delar av världen. På 14- och 1500-talen kom snäckor åter i ropet även i Europa. Då började man nämligen att tillverka kaméer av snäckskal i Italien. För de nordeuropeiska aristokraterna var det självklart att göra bildningsresor åtminstone en gång i livet. Och då reste man till Italien och Grekland för att titta på lämningarna från antiken. Och på så vis blev snäckskalskaméerna på modet. Under 1800-talet fick fler råd att resa och snäckskalkaméerna blev fina souvenirer att köpa med sig hem. Och de är fortfarande mycket populära. Åtminstone under 1900-talet blev det sedermera på modet att bära andra smycken av snäckskal.


Under art decon insåg man till fullo snäckformens glamourösa potential. Alla möjliga inredningsdetaljer fick snäckform. Bland annat smöraskar, kaviarskålar och liknande i form av snäckor i nysilver var på modet. På den tredje bilden ser ni ett halsband med bemålade snäckor från 1930-40-talet. (Inköpt på Helens Joyeria) Under senare delen av 1900-talet var snäckor så uppskattade att man gärna tillverkade smycken med snäckform, som guldpläterade eller i silver. Ett sådant smycke från 70-talet ser ni ser ni på den översta bilden.

Under 1900-talets första hälft var det populärt med sjömansarbeten av olika slag. Under långa resor på haven behövde man något att sysselsätta sig med. Och att klä in enkla träaskar med snäckor var en populär hobby. På den sista bilden ser ni en lyxigare sentida variant av snäckasken, från 1970-talet. Det är ett etui av emaljerad metall att förvara sina små dyrbarheter i.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page