Detta med stämpar kan vara trixigt! I veckan som gick kontaktades jag av en köpare som
som påstod att ringen hon köpt var stämplad 526 och måste vara av stål. Att hon läste stämpeln upp och ner föresvävade henne inte och jag brydde mig heller inte om att tala om det för henne. Jag försäkrade henne istället att stål märks 18/8 eller 18/10 och den märkningen förekommer så vitt jag vet inte på smycken. Men hur kunde jag vara så säker på min sak? Tänk om hon hade rätt? Ringen kanske var av vitguld? Jo, det finns en standard för hur man stämplar ädelmetall och detta gör det lättare att tolka stämplarna.
Sedan 1980-talet används som regel inte våra gamla vedertagna hallstämplar, utan man använder oftast bara en enkel stämpel som indikerar halten.
När det gäller silverhalten så går gränsen för äkta silver vid 800/1000 av grundämnet silver. En undre gräns om 600/1000 silver kan i vissa fall förekomma. Detta har bland annat använts i Egypten och ger en mycket vacker silverlegering. Sådant silver ser ni på den andra bilden.
Så, om det inte existerar silverstämplar under 600 så skulle alltså 526 kunna vara vitguld eller platina istället?
Nix, det kan det inte! Också här finns det en standard som följs. Låt oss säga att en ring innehåller 526/1000 guld. Stämplar man den 526 då? Nej, det gör man inte. Guldstämplar på smycken är inte så exakta. Smycken ska faktiskt inte användas på ett laboratorium, så en sådan hög exakthet är inte i bruk när man stämplar smycken. Istället handlar stämplar på ädelmetallarbeten om en lägsta halt. Och man håller sig till de vedertagna stämplar man kommit överens om. 500 eller 12 K är alltså den vedertagna stämpeln för guld som innehåller 526/1000 av grundämnet guld. På det viset var det lätt för mig att avgöra att ringen inte var gjord vitguld istället för silver.
Detta gäller också vår kära gamla kattfot. Kattfot och S betyder minst 830/1000 silver. På den tredje bilden ser ni hur samma armband som på översta bilden har stämplats både med kattfot och stämpeln 925. Kattfoten utesluter inte en högre silver- eller guldhalt.
Sedan förekommer det att ädelmetallarbeten också är helt ostämplade. Men det är en annan historia. Nyfiken på egyptiskt silver? Klicka på länken och titta närmare på hur det ser ut! https://www.tradera.com/profile/items/4782179/ratt-antikt?q=%C3%A4kta+silver+Egypten
Jag har ett smyckeset. Armbandsur ,armband , och ring . Klockan är stämplad 0,835 och ringen och armbandet 835 . saffirer infattade i klocka och smycken. 1980 tal fick det i gåva silver ? El vitguld finns ingen oxidering på dem
Hej har en ring där jag har stämplarna: kattfot, S, MWA, M7 och ett annan stämpel som ser ut som ett S$..??