top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Sparsmakat och ekonomiskt, Bijouterier del 7

Uppdaterat: 12 okt. 2022


Efter första världskriget slog modernismen igenom. Ni som vill veta mer om den kan läsa min serie blogginlägg om denna rörelse. Modernismen ledde i alla fall till att smyckena blev mer sparsmakade i formgivningen. De utformades gärna med tonvikt på det geometriska. Pärlor av glas och böhmisk kristall var populära, kanske mycket på grund av att de var lätta att forma på det sätt man vile ha dem. På bilden ser vi ett halsband från 1920-30-talet. Det är tillverkat av uranhaltigt glas, något som var vanligt både i smycken, inredning och husgeråd under den här tiden. Halsbandet har ett mycket enkelt lås, en smal krok och en mycket liten ögla. Under sent 1920 tal kom guld och mässingsfärgad metall tillbaka i modebilden, efter att ha dominerats av vitt på silver under lång tid. Men 1920-talets högkonjunktur var till ända och detta påverkade smyckedesignen drastiskt.

1929 ägde den stora börskraschen rum. På några få dygn drabbades både fattiga och rika av den kraftiga ekonomiska nedgång som följde. Många butiksägare och grossister satt nu med varor som inte gick att sälja med annat än till stor ekonomisk förlust. Bland annat fick man lägga om produktionen och använda betydligt enklare material också i bijouterismycken. Målade glaspärlor infattade i basmetall fick ersätta böhmisk kristall, pekingglas och pläterade metaller. På den mellersta bilden ser vi hur sådana smycken kunde se ut. Trots att 1930-talet var en fattig tid för de flesta så blev det allt vanligare att kvinnor använde bijouterismycken. Allt fler gick nämligen på bio och Hollywood-glamouren inspirerade. Trenden med vita stenar på silvrig metall blomstrade därför återigen.

Men denna gången berodde det på grund av att filmerna gick i svartvitt! Former som stjärnor och halvmånar blev populära i dessa smycken. Under 30-talet blev modet återigen mer kvinnligt och feminint jämfört med det androgyna 20-talet. Bland annat blev det trendigt med retrosmycken i viktoriansk stil. Som antikhandlare ser man då och då hur säljare på tradera och andra plattformar blandar ihop 30-talets retrosmycken med smycken från den viktorianska tiden. Blom- och växtformer blev också populärt. Vid sidan om de ljusa strassmyckena var olika kulörta pärlor och dekorationer i färgglada nyanser mycket omtyckt.

Clipsbroschen är kanske 30-talets signatursmycket framför alla andra. Man bar dem gärna i par. Parurer var också inne, alltså set med matchande armband, halsband och örhängen, sannolikt inspirerade av sneglandet mot den viktorianska tiden då parurer varit mycket omtyckt. En annan nyhet från den här tiden var att bijouterier matchades ihop med kläder. Chanel var tidigt ute med att skapa matchande halsband och andra smycken till sina klädcollektioner. Även den kända smyckestillverkaren Eisenberg startade sin verksamhet som ett komplement till kläder. Man sålde helt enkelt kläder med färdigmatchade smycken som ingick i priset. Detta blev ett sätt att öka försäljningen av kläder i en tid när ekonomin var knapp för de flesta. Dessa smycken blev så otroligt populära att en del kvinnor stal smyckena från kläderna. När Eisenberg insåg hur eftertraktade deras smycken var började man sälja dem separat. Numera är de populära samlarobjekt.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page