top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken med intarsia


Intarsia som dekor i smycken har varit populär ända sedan juvelerarkonstens barndom. Intarsia är platt dekor som infattats i metallen. Särskilt de forntida egyptierna älskade att belägga sina smycken med platta, infattade stenar. På den tiden åstadkom man denna släta men ändå juvelprydda yta med hjälp av cloisonné, en typ av infattning. Den utfördes så att man lödde fast remsor av metallen vinkelrätt mot den botten där man skulle fästa stenarna.


Då skapades en inramning för stenen/pärlan, som sedan fästes i håligheten med någon slags cement. Även i vår tid har intarsia varit populärt i omgångar. På det övre halsbandet ser vi ett halsband från Mexico med intarsia av abalonsnäcka som infattats i silver. Det är från omkring 1960-talet och ett fint exempel på tidens vurm för just abalon. På den andra bilden ser vi

en halsring, eller stelt halsband med intarsia av infärgad pärlemor eller pärlemorliknande stenar. Det är från 80-talet, då ljuva ljusa pasteller var på modet under ett par år. Sugen på intarsia? Klicka på länken!


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page