top of page
  • Stina Orsenmark, *RĂ€tt Antikt*

Smycken frÄn 70-talet : Lek, metall och fÀrg



kedja frÄn 1970-talet
kedja av metallplÀterad plast

NÀr jag skrev artikeln om halsband för Scandinavian Retro fastnade jag ocksÄ lite extra för 1970-talet. SÄ nu blir det ett par blogginlÀgg om den tidens smycken. För er som vill fördjupa er lite extra i just halsband rekommenderar jag att lÀsa artikeln nÀr den kommer ut.

70-talets bijouterismycken fÄr ibland oförtjÀnt rykte om sig att vara av lÄg kvalitet. Jag vet inte helt exakt varför, men de som anser detta har nog inte satt sig in i saken ordentligt. En orsak till den hÀr uppfattningen kan nog vara att den metallplÀterade plasten var populÀr. Men dÄ bör man ha i Ätanke att detta faktiskt var en avancerad teknik som man nyligen uppfunnit. Tidigare hade man saknat förutsÀttningarna för att tillverka smycken pÄ det viset. Dessutom har de ofta hÄllit bra Ànda in i vÄr tid. Man ser exempelvis ingen mörknad fÀrgton i dessa smycken och metallen Àr fortfarande glansig.

brosch frÄn 1970-talet
brosch med bullig fjÀril

Precis som 1940-talets smycken var man gÀrna lekfull pÄ 70-talet. Det Àr relativt vanligt med bulliga former som fÄr smyckena lite grand att se ut att komma frÄn barnböckernas vÀrld. Man ska inte bli förvÄnad om man hittar en bullig elefant eller fjÀril i smyckeskrinet frÄn 70-talet.

Förutom plasten Àr man förtjust i metaller. Kedjor blir nu dekorativa element i sig sjÀlva. En svag tendens till detta sÄg man redan pÄ 40-talet men sedan tog 50-talets vurm för strass och pÀrlor över. SÄ vid den tidpunkten utvecklades aldrig den hÀr trenden.

halsband frÄn 1970-talet
halsband med en dubbelvikt metallmatta

Tidigare hade kedjan varit mer av en hÄllare för hÀngen eller berlocker i ett armband. Men pÄ 70-talet kan man bÀra kedjor i örhÀngen eller som en frans i halslÀnken. Det blir ocksÄ vanligare med fler olika typer av kedjor.

Men 70-talet Àr verkligen inte bara metall och kedjor. FÀrg Àr hett. FÀrgpaletten breddas mot varmare mellantoner och "höst-fÀrger".

halsband frÄn 1970-talet
hÀnge med clloisonné

Bijouterier som tar fasta pÄ det etniska hantverket Àr pÄ modet. HandmÄlade ryska broscher, smycken med intarsia och cloisonné Àr ocksÄ mycket stort. (Cloisonnén Àr av varierande kvalitet och utgörs ibland bara av emaljerad metall, d v s inte cloisonné alls.) Porslin av olika typer Àr ofta vackert dekorerad med blommor. Man ser ocksÄ en del bemÄlade trÀpÀrlor. I nÀsta inlÀgg skriver jag lite mer om hur man kan kÀnna igen att smyckena Àr frÄn 70-talet. Vill du se fler 70-talssmycken redan nu klickar du pÄ lÀnken nedan.






0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page