top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken från 70-talet : Lek, metall och färgkedja från 1970-talet
kedja av metallpläterad plast

När jag skrev artikeln om halsband för Scandinavian Retro fastnade jag också lite extra för 1970-talet. Så nu blir det ett par blogginlägg om den tidens smycken. För er som vill fördjupa er lite extra i just halsband rekommenderar jag att läsa artikeln när den kommer ut.

70-talets bijouterismycken får ibland oförtjänt rykte om sig att vara av låg kvalitet. Jag vet inte helt exakt varför, men de som anser detta har nog inte satt sig in i saken ordentligt. En orsak till den här uppfattningen kan nog vara att den metallpläterade plasten var populär. Men då bör man ha i åtanke att detta faktiskt var en avancerad teknik som man nyligen uppfunnit. Tidigare hade man saknat förutsättningarna för att tillverka smycken på det viset. Dessutom har de ofta hållit bra ända in i vår tid. Man ser exempelvis ingen mörknad färgton i dessa smycken och metallen är fortfarande glansig.

brosch från 1970-talet
brosch med bullig fjäril

Precis som 1940-talets smycken var man gärna lekfull på 70-talet. Det är relativt vanligt med bulliga former som får smyckena lite grand att se ut att komma från barnböckernas värld. Man ska inte bli förvånad om man hittar en bullig elefant eller fjäril i smyckeskrinet från 70-talet.

Förutom plasten är man förtjust i metaller. Kedjor blir nu dekorativa element i sig själva. En svag tendens till detta såg man redan på 40-talet men sedan tog 50-talets vurm för strass och pärlor över. Så vid den tidpunkten utvecklades aldrig den här trenden.

halsband från 1970-talet
halsband med en dubbelvikt metallmatta

Tidigare hade kedjan varit mer av en hållare för hängen eller berlocker i ett armband. Men på 70-talet kan man bära kedjor i örhängen eller som en frans i halslänken. Det blir också vanligare med fler olika typer av kedjor.

Men 70-talet är verkligen inte bara metall och kedjor. Färg är hett. Färgpaletten breddas mot varmare mellantoner och "höst-färger".

halsband från 1970-talet
hänge med clloisonné

Bijouterier som tar fasta på det etniska hantverket är på modet. Handmålade ryska broscher, smycken med intarsia och cloisonné är också mycket stort. (Cloisonnén är av varierande kvalitet och utgörs ibland bara av emaljerad metall, d v s inte cloisonné alls.) Porslin av olika typer är ofta vackert dekorerad med blommor. Man ser också en del bemålade träpärlor. I nästa inlägg skriver jag lite mer om hur man kan känna igen att smyckena är från 70-talet. Vill du se fler 70-talssmycken redan nu klickar du på länken nedan.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page