top of page
  • Stina Orsenmark, *RĂ€tt Antikt*

Smyckefabrik med ett tragiskt öde


I somras köpte jag in en större samling smycken, frĂ„n en samlare med vurm för 1920-30-talet. Den innehöll en stor mĂ€ngd smycken frĂ„n den tiden, och en del senare smycken i dito stil. Förutom den geometriska stilen frĂ„n den hĂ€r tiden sĂ„ Ă€r de böhmiska smyckena i stilen frĂ„n Österrike-Ungern en riktig tidsmarkör. Och visst Ă€r de dekorativa? Jag Ă€r i alla fall sjĂ€lv mycket förtjust i smycken frĂ„n den hĂ€r eran.

Den som intresserar sig för denna typ av smycken stöter snart pÄ bröderna Neiger. TyvÀrr finns inga foton pÄ dem, som jag kan anvÀnda. DÀrför fÄr ni nöja er med ett par foton pÄ halsband i Neiger-stil.

De Àr egentligen inte vad man kan kalla avant garde. Bröderna var mer duktiga affÀrsmÀn och bra pÄ att fÄnga upp trender och formge dem. Men de var ÀndÄ en förebild som andra smycketillverkare följde efter. Jag kan ibland tycka att samlare ibland Àr lite vÀl nördiga och snöar in lite för mycket pÄ en viss tillverkare, men just Neigers produktion Àr hypade i samlarkretsar. Dock Àr det inte helt lÀtt att skilja deras produktion frÄn andra böhmiska producenter frÄn den hÀr tiden. Och frÄgan Àr om man egentligen verkligen behöver göra det...

Hur som helst, bröderna Neiger, Norbert och Max, var födda 1883 respektive 1893. Norbert började tillverka smycken i deras kÀllare alldeles i början av 1900-talet. Och Max hakade pÄ nÀr han var fÀrdig med sin utbildning. Norbert skötte affÀrerna, Max designade och ledde arbetet med tillverkningen. Neigers smycken blev mycket populÀra, och snart följde mÄnga efter. SÄ det dröjde inte lÀnge förrÀn fler smycketillverkare startade liknande produktion. Till saken hör att bröderna Neiger köpte in bÄde pÀrlor och metalldelar av fabriker som producerade sÄdana. DÀrför var det lÀtt att imitera deras smycken. De brydde sig heller inte om att mÀrka sina varor eller pÄ annat sÀtt skilja dem frÄn andra producenters varor. SÄ i dag kan det vara svÄrt att avgöra om det verkligen Àr Neiger eller nÄgon annan böhmisk tillverkare. De flesta antikhandlare pÄ nÀtet, som sÀljer denna typ av smycken kommer referera till Neiger pÄ ett eller annat sÀtt, var sÄ sÀker. Smyckena frÄn Neiger stod pÄ topp i popularitet pÄ 1920-talet. Deras smycken i Egyptisk-revival stil Àr ocksÄ slÄende skapelser. Men vad Àr dÄ det tragiska i berÀttelsen? 1938 erövrades Polen av Nazi-Tyskland. Familjen flydde dÄ till den Tjeckiska delen av Böhmen dÀr de fortsatte tillverkningen i mindre skala. Men kriget fortsatte obönhörligt och en bit in pÄ 40-talet blev de mördade i Auschwitz. NÄgot som kunde ha blivit kvar Ànda in i vÄr tid försvann nu i stÀllet i historiens dunkla mörker.

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page