top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Silver! Punserat eller ciselerat?


Hur är det egentligen? Är dekoren på ditt favoritsmycke egentligen punserat eller ciselerat? Eller kanske både och? I dag fortsätter jag blogga om olika silvertekniker och hur dessa ser ut på smycken och andra föremål. Då jag vet att många läsare är mest intresserade av godbitar i butiken så vill jag tipsa om länken till silvret redan här. Du hittar den längst ner på sidan. Och som vanligt hamnar senast inkommet först i mina länkar.


Innan jag går in på ovan nämnda tekniker så börjar jag med tekniken repoussering. Detta är en metod för att skapa ett motiv som står ut i relief på framsidan i silverplåten. Repoussering slås in med hammare, från baksidan av silverplåten, mot ett mjukt underlag. Man vill ju att reliefen ska bli så utbuktande och fin som möjligt och då måste underlaget ge utrymme för det. Detta är ett fint hantverk och har praktiserats ända sedan bronsåldern. Titta på de utbuktande kronbladen på den första bilden är ett fint exempel på repoussering. (armbandet är för länge sedan sålt)

Ett punserat motiv kan vara både inbuktande eller i relief, beroende på hur punseln är utformad. Detta är en vanlig metod på smycken, som ringar och liknande. Punserad dekor syns på den andra bilden.

Den lämpar sig bra för dekoration av mindre silverföremål. Men denna slås in mot hårt underlag, från framsidan av silverplåten (eller i förekommande fall det mer eller mindre färdiga smyckeämnet). Punseln är ett avlångt metallföremål vars ena ände är försett med en stans. Denna ände med stans placeras på framsidan av metallen och beslås ovanifrån med en hammare. Rekommendationen är att slå ett enda slag då motivet annars lätt blir blurrigt. Det kanske låter enkelt, men tar förstås en hel del övning för att silversmeden ska bli duktig på det. Det punserade motivet kan upprepas hur många gånger som helst och man kan använda det tills punseln är utsliten.

Hur är det då med ciselering? Jo, denna slås in från framsidan, med en mejsel. Jämför engelskans "chisel". Det kan röra sig om små fina motiv, som är dekorationer i sig själva eller förfining av ett reposserat motiv, som behöver definieras med ytterligare dekor från framsidan, genom att slå inåt i den utbuktande repoussen. Sådan förfinad repousse syns på bladen in mot mitten på broschen här på sista bilden. Där har löven fått ett slag från framsidan för att bli mer naturtrogna och se mer levande ut.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page