top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Rosa, romantiskt eller krigiskt ?


rosa smycken
Många nyanser av rosa

Är rosa verkligen en drömsk och romantisk färg? I vår tid uppfattas den nog fortfarande så. Uttryck som "på rosa moln", "under det rosa täcket" osv, bekräftar detta. Men så här har det inte alltid varit! Så om du älskar färgen rosa och tycker att den förtjänar mer än en kronisk snällstämpel ska du fortsätta läsa här!

Färgen rosa omnämn första gången av Homeros omkring 800 f.kr, så den har hängt med ett tag! Längre fram i tiden finns medeltida avbildningar där adeln, både män och kvinnor, klär sig i denna färg. Också jesusbarnet avbildades i rosa kläder. Och så fortsatte det under lång tid. Rosa förknippades nämligen med rött, som ansågs vara en livfull färg som utstrålade kraft hos bäraren. Röda rockar på soldater var ju till exempel mycket populärt, både i England och Danmark i äldre

medeltida riddare
Medeltidsfolk klädda i rosa

tid. På 1800-talet förändrades samhället och den manliga färgskalan blev då mer begränsad. Vuxna män började nu klä sig i blått, grått, brunt, svart och med vita skjortor. Innan dess hade män burit både blommigt och rosa. Pojkar fortsatte dock att bära, inte bara färgen rosa utan också klänningar, så kallade koltar. Detta gjorde de fram till 6 års ålder. Pojken på bilden ser ju allt annat än drömsk och romantisk ut, med fast blick och ridpiska i handen. Istället var det först runt andra världskriget som färgen rosa blev strikt ensidigt förknippad med snälla flickor.

pojke i rosa kolt år 1840
Pojke i rosa kolt, 1840

Vissa tror att det var efter nazisternas skräckstyre som färgvalet blev så här strikt. I nazityskland tvingade man nämligen homosexuella män att bära rosafärgade trianglar. Men troligen var det antagligen bara så enkelt som att man ville sälja mer. De som sålde barnkläder valde i alla fall att marknadsföra rosa som en flickfärg och blått som en pojkfärg. På den tiden ärvde syskonen varandras kläder. Kunde man skilja mellan pojk- och flickkläder redan på bebisstadiet kunde de antagligen sälja mer. För då kunde inte syskon av olika kön ärva varandras kläder. Hur som helst. Så populär som rosa var på 1980-talet, har den nog aldrig varit, vare sig förr eller senare. Jag har själv fortfarande kvar mitt rosa diskställ från 1988, året då jag flyttade hemifrån. Men inte heller då var den ensidigt en kvinnlig färg. För nu började männen återta den rosa färgen! Om färgen rosa var traditionell för flickor och kvinnor ansågs den nämligen vara både hipp, djärv och banbrytande på en man! Rosa skjortor och tröjor förekom därför på en och annan man som var modig nog att våga sticka ut. Älskar du också rosa? I butikslänken här hittar du i alla fall våra rosa smycken och inredningsdetaljer!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page