top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Limmared - en levande glashistoria


glas från 1700-talet
takkrona från 1700-talet

I veckan som gick tog jag och min syster en tur till Limmared. Jag har så länge velat besöka glasets hus, för att se på allt vackert gammalt glas som visas där. Men det har aldrig riktigt blivit av. Förrän nu. Jag älskar verkligen glas. Både modernt konstglas och antikt bruksglas kan verkligen tillfredsställa de estetiska behoven. Och på Glasets hus i Limmared får man njuta av båda sorterna. 1800-talets glas var verkligen helt bedårande. Man visste verkligen hur man skulle lyxa till det! Man blir onekligen imponerad av tidens stora pokaler, enorma fotogenlampor och skålar på fot. Limmared glasbruk startade dock redan 1740, och på översta bilden ser ni en takkrona från Limmared som tillverkades där på 1700-talet. Vem skulle inte vilja ha en sådan!

Livet på ett glasbruk under 1800-talet var dock inte alltid så enkelt. Det vet ju jag som själv som faktiskt har arbetat på ett annat glasbruksmuseum, nämligen det i Surte. Långa arbetsdagar var allmänt förekommande, i synnerhet under den ljusa årstiden. Då var det vanligt att man jobbade mellan 05-22 med 2,5 timmas lunchrast. På vintern arbetade man kortare dagar. Anledningen till det var att man helt enkelt saknade annat ljus än det från man fick från vannan (smältugnen) själv. Dessutom saknades annan uppvärmning än den man fick från vannan. Så det kunde antagligen vara kallt längre ut från den. Barnarbete var förstås allmänt förekommande och det ända fram till första världskrigets slut.

antika parfymflaskor
parfymflaskor av Edwin Ollers

En annan pärla som var verksam på Limmared, fast då betydligt senare förstås, är Edwin Ollers. Han formgav som bekant både glas och porslin. Raden med parfymflaskor från omkring 1930 får representera en del av det han gjort. Men visste ni att Limmareds glasbruk fortfarande är aktuellt?

ett stycke nutidshistoria

I dag är det Ardagh group som driver det och de har flera hundra anställda. Absolut vodka flaskan tillhör en del av produktionen numera. Jag passade förstås på att förena nytta med nöje också och luska ut vilket glas där hemma som kan vara från Limmared. En del av detta hittar ni i länken till allt inredningsglas jag har i butiken just nu. Välkommen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page