top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Politiska smycken...

Uppdaterat: 9 okt. 2022


Idén till det här blogginlägget fick jag härom dagen, när rotade i en samling äldre smycken som jag håller på med just nu. Om det berättar jag mer längre ner. Politiska smycken låter väl ändå ganska tråkigt? Men faktum är att de ljuva örhängena i art noveau-stil faktiskt är ett exempel på sådana. Hur kommer det sig? Jo, alldeles i slutet av 1800-talet hade sufragettrörelsen kommit igång i England. Och kvinnorna som kämpade för rösträtt bar smycken som ett sätt att känna igen varandra. Dessa smycken gick i grönt, vitt och violett. Färgerna stod för G(reen), W(hite), V(iolet) och var alltså en förkortning av Give Women Votes.

Andra typer av politiska smycken är exempelvis smyckena i patriotiska färger från andra världskriget. Dessa var populära bland annat i USA. Ett annat, betydligt mer känt exempel här i Sverige är förstås 70-talets fredsmärke som många bar runt halsen i en tid när fredsrörelsen var en kraft att räkna med.



Men hur var det då med armbandet? Jo, det hade två minnesmynt eller medaljer. Och jag blev ganska förvånad när jag hittade en exakt likadan medalj på ebay, med en prislapp på hela 3700 kr. Om priset är relevant låter jag vara osagt, men jag är skeptisk. Medaljen föreställer i alla fall Alfred Dreyfus på ena sidan och hans advokat Labori på den andra. Dreyfus-affären var en skandal som rörde upp känslorna alldeles i slutet av 1800-talet. Det var en hög fransk militär med judisk bakgrund, Alfred Dreyfus, som anklagades för högförräderi. Han dömdes till livstids straffarbete. Men det kom så småningom fram att han var oskyldig och han fick till sist tillbaka sin militära befattning. Dreyfusaffären var någonting som rörde upp känslorna för omkring 120 år sedan.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page