top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Pavé, bombé, carmosé... ??


Det här är främmande ord man ofta ser i samband med ringar. Orden eller kanske snarare begreppen i rubriken tyder åtminstone på en sak. Fransmännen är tydligen lika engagerade i julvelerarkonsten som i klädskapandet... Åtminstone skvallrar de här orden om det. Men vad betyder de egentligen?


Pavé betyder tätt lagda stenar, som exempelvis kullersten. (jmfr engelskans pavement). Men i smycken betyder det istället små tätt lagda diamanter. De ska enligt definitionen vara briljantslipade. Och begreppet används när det gäller ringar. Metallklorna som håller fast stenarna syns knappast. Men kan också vara rundformade i toppen och syns då som små metallpärlor. Pavé är populärt också i ringskenor och på så vis kan man skapa en mycket glittrande effekt.


Ordet bombé eller bombe handlar egentligen inte bara om ringar. Men ses ofta i samband med beskrivning av en viss typ av ringar. Det handlar om ringar vars front består av en utstående välvd yta och ger ett exklusivt intryck. Denna är ofta beströdd med gnistrande stenar av olika slag, men det också röra sig om en slät eller på annat vis dekorerad yta. På bilden syns en ring med emalj och svarowskistenar. Den välvda bombe- eller bombéringen formgavs för första gången under det tidiga 1900-talet. Då ofta i en lyxvariant av platina och diamanter. Bombémodellen var också synnerligen trendig under 1980 och 90-talen.


Carmoséringen har hängt med länge. Den har varit omtyckt i flera hundra år faktiskt. Under senare tid har den varit populär under 1940-talet. Och på 1980-talet fick den ett nytt stort uppsving när tidens kungliga ikon Lady Diana valde en carmoséring som förlovningsring. Carmosén förekommer inte bara i ringar, utan också i hängen och örhängen. På bilden syns ett örhänge. Själva carmosén definieras av en större slipad mittsten (men en jämnstor mittsten förekommer också) omgiven av en krans av mindre slipade stenar. Carmoséringen har också en rundad skena som är platt in mot fingret.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page