top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Ny stramhet, ny enkelhet, bijouterier del 15

Uppdaterat: 12 okt. 2022


Fram emot slutet av 70-talet så förändrades modebilden återigen. Linjer och formspråk blev mer avskalade. En ny enkelhet slog igenom. Borta var 70-talets svulstiga färger och dekorer. För den som varit barn, likt jag själv, på 70-talet, var detta med modets växlingar något helt nytt. Och i detta skifte var växlingen också mer påtaglig än annars. Från blaffiga tapeter med maffiga mönster i mustiga färger till vita tapeter med smala ränder eller något diskret litet mönster. Från kraftigt utsvängda jeans, stora halsband till baggy jeans med smal fotvidd och små diskreta smycken. Smycken blev överlag lite mer "opersonliga". Inslaget av det handgjorda kvalitetsarbetet i modern design blev mer sällsynt redan från 1960-talet.

Och den här utvecklingen fortsatte in på 70-talet. Man kan säga att gränsen mellan bijouterismycken och finare smycken suddades ut en del. Även de finare smyckena framstår som något mer massfabricerade under denna period. Ett bra exempel är Karl Laines finn feelings-smycken. Dessa smycken är eftertraktade på marknaden. De är dock industrialiserade i sitt formspråk och ser mer masstillverkade än handgjorda ut. Den två övre bilderna visar fram ock baksidan av ett armband från denna tid. Och är i det närmaste ett skolexempel på det ovan beskrivna. 70-talets vurm för intarsia finns med, nu i enkla ränder istället för ett svulstigt motiv med blommor och liknande. Baksidan har ett stämplat mönster istället för ciselering. Det är inte ens stämplat trots att det är testat äkta silver. Gränsen mellan detta armband och ett bijouterismycke är hårfin.


De mustiga färgernas tid var till stor del över och ersattes av lätta pastellfärger eller klara färger utan mellannyanser. På den tredje bilden ser vi ett fint exempel på bijouterismycke från det sena 70-talet. Den mer påkostade cloissonnén har ersatts av bemålad dekor som ska efterlikna.

cloissonné.

Biljouterierna på den sista bilden får representera de enkla formerna som var populära under den här tiden.


Enkla bijouterier från den här tiden kan ibland framstå som onödigt förenklade. Ett sådant avskalat halsband kan ses i mitten på den nedre bilden. Det består av platta rondeller i plast och några större sfärer / pärlor för att bryta av mot den platta ytan som rondellerna skapar. Färgen speglar den nya färgsättning som slagit igenom. Under den här tiden väljer man oftast klara plakatfärger både i kläder, smycken och inredning. Plakatfärgerna framträder dock inte så bra på denna bild då ljuset var allt för varmt. Men de mustiga färgernas tid var förbi - åtminstone för ett tag framåt.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page