top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

När silvret ej är stämplat... Så gör du!


armband av ostämplat äkta silver
ostämplat äkta silver

Häromdagen fick jag in en smyckesamling som verkligen är naggande god! Inte så att jag vill äta upp den ;) men jag är väldigt nöjd med inköpet. Dock, när jag plockade upp ett av armbanden jag tagit för givet var av äkta silver så hittade jag ingen stämpel där. Nu vet jag ju av erfarenhet att smycken av ädelmetall faktiskt långt i från alltid är stämplade. Är hantverket gott spelar det kanske inte heller alltid någon roll. Ofta är det andra egenskaper, som läckra stenar, intarsia eller i övrigt ett gott hantverk, som gör att kunden är beredd att betala för det. När jag tittade närmare på det så drog jag ändå slutsatsen att detta måste vara äkta silver. Jag har nämligen hållit liknande i min hand många gånger förr. Den här typen av armband har sålts av kända svenska silverfirmor. Kanske borde den ha varit stämplad exempelvis Alton. Jag kan i alla fall konstatera att modellen är från 1960-talet till tidigt 70-tal. För att kontrollera det hela plockade jag fram probersyran för silver. Att testa silver är nämligen enkelt, betydligt enklare än att testa guld. Man droppar bara en droppe av syran på baksidan av smycket.

ring av ostämplat äkta guld
50-talsring, ostämplat äkta guld

Och ändrar det färg snabbt, och blir mörkrött, så är det minst 800 silver. Jag brukar också provtesta något som jag vet absolut inte är silver. För att kolla att syran fortfarande fungerar. brukar jag först testa något som jag vet INTE är silver. Då förblir droppen gulaktig. Problemet för gemene man är dock att sådana här syror inte får säljas till privatpersoner längre. För några år sedan kunde man köpa dem på tradera, men nu måste man ha ett företag som sysslar med silver, smycken och liknande för att få lov att köpa dem. Så vad gör du då om du inte vet? För silver rekommenderar jag att du går till din lokala smyckehandlare. Du kan till exempel passa på att be om det när du köper andra saker, då kan det säkert hända att de testar det gratis åt dig. Du ska komma ihåg att ett sådant test är lätt att göra, så det kan de gott bjuda på, om du är deras kund. Och det märke som blir av droppen kan du lätt putsa bort med silverputs när du kommer hem. Har du ostämplade guldsmycken rekommenderar jag pantbanken. Silver är väl generellt av mindre intresse för pantbankerna, men utsikten att få köpa in ditt guld gör dem tjänstvilliga. När du har något guldsmycke över som du inte längre vill ha passar du på att ta med sådant som du är osäker på om det är guld. Är det guld så får du ett prisförslag. Och passar det dig så kan du ju sälja det till dem. Annars behåller du det. Sugen på silver, stämplat eller ostämplat? Länk till aktuella silversmycken i vår butik just nu:

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page