top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

När fakta inte stämmer... att lösa ett mysterium!

Uppdaterat: 12 okt. 2022


bakelit örhänge  från 1960-talet
bakelitpärla

... eller snarare två mysterier! För ibland stöter man på smycken som intresserar en lite extra. En sådan situation uppstod häromdagen, när jag tog vara på en samling smycken. Jag blev ordentligt förvånad när örhängena på bilden visade sig ha pärlor av bakelit! Bakelit, eller egentligen plasten fenolresin, hade sin höjdpunkt före andra världskriget. Efter kriget tog istället nya plaster över. Stilen och vissa detaljer i örhängena sade mig att de måste vara betydligt mycket yngre än så. Men i den här smyckesamlingen, som de hörde till hade jag hittat ett armband av bakelit. Så jag passade på att kolla upp de övriga plastsmyckena i samlingen också. Och döm om min förvåning när dessa örhängen gav utslag! Jag hade bedömt dem som betydligt mycket yngre. Det här gjorde mig nyfiken och jag tittade närmare på den märkning som fanns på dem.

Märkningen talade om att de kom från mode-art. Mode-art var en smyckestillverkare i New York city, och som startade sin produktion efter andra världskriget. De var verksamma fram till omkring 1970. Det var först efter 1955 som de började märka sina smycken. Den här textureringen på örhängena andas 1960-tal för mig. Och det visade sig ju nu att mitt antagande stämde med övriga tidsuppgifter. Så man kan undra hur bakeliten hamnat i dessa örhängen... Ja, vad kan det ha berott på? En teori är att den här typen av plast helt enkelt varit den bästa att använda för bärnstenssimulanter vid den här tidpunkten. Och de här pärlorna är verkligen fantastiskt fina. En annan idé kan vara att tillverkaren helt enkelt haft ett lager med äldre pärlor liggande. Man startade ju trots allt sin verksamhet på 1940-talet. Och man har då valt att monterat dem i fästen som tillverkats långt senare. En annan rolig detalj är fästena för pärlorna. De är väldigt speciella och man ser dem inte så ofta. Kanske var det bara mode-art som hade dem? Dessa örhängen hjälper därför till att datera andra smycken med samma infattning. Örhängena på andra bilden har jag funderat över ganska länge, men nu kan jag konstatera att de måste vara från samma tid. Vilket för övrigt stämmer med åldern på de övriga saker i den samling jag köpte in dem ihop med. Sådana här små upptäkter gör i alla fall min arbetsdag så mycket roligare! Att få en liten nöt att knäcka och dessutom nya ledtrådar till dateringar av äldre smycken, kan det bli bättre? Roas du också av äldre smycken, ta en titt i vår butik. Länken dit hittar du här!


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page