top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Mer om 40-talets smycken


I dag kommer bloggen ut lite senare än vanligt. Oftast vill jag publicera mina inlägg vid tiotiden på förmiddagen på lördagarn. Men då jag har haft mycket att göra denna vecka hann jag inte göra klart i tid i dag. Men nu kommer fortsättning på fyrtiotalets smycken! Som jag nämnt tidigare har jag nyligen skrivit klart artikeln om halsband till tidningen Scandinavian Retro. Och när jag skrev den fastnade jag lite särskilt för ett par decennier. Och fyrtiotalet var en av dem. Här kommer därför lite mer smått och gott om decenniets smycken. I mitt förra inlägg hittar ni mer info om tidens smycken.

Jag vill passa på att visa upp glaspärlor från 40-talet. Som ni ser på bilden längst upp. Efter andra världskriget kom ju smyckeproduktionen igång igen. Och man tog till vara på de råvaror som stod till buds. Glaset var därför ofta av ett lite enklare slag och i en lite mer begränsad färgskala. På den övre bilden ser ni ett ihop plock av sådana pärlor. Jag tycker för min del att de är ganska så charmiga! I synnerhet det nedre halsbandet med sina pärlor av lysterglas och lite ojämna pärlor pekar framåt mot 50-talet.

På den andra bilden ser ni en brosch som jag haft med förut här i bloggen. Den är otroligt charmig tycker jag. Inte minst för att den visar vad fyrtiotalets människor kunde åstadkomma med sina begränsade resurser. Att den är från fyrtiotalet ser man på den tidstypiska modernistiska stilen. Att den har en alldeles egen formgivning där de två blommorna bildar en triangulär, tredimensionell form gör den till något alldeles extra! Enkla material behöver inte betyda att man inte skulle hålla en raritet i sin hand... Med små pärlor av enklare glas och bockad bemålad metall har man åstadkommit ett vackert julsmycke. På den sista bilden ser ni hur den ser ut från sidan. En sådan här konstruktion ser man verkligen inte så ofta! Vill ni titta på fler smycken från 40-talet så har ni urvalet i butikslänken här! Välkommen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page