top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Koraller - rosa och vita

Uppdaterat: 12 feb. 2023


angel skin korall
len och rosa...

Älskar du också koraller? Då ska du läsa veckans blogg för jag i dag tänker jag berätta ny spännande fakta om just koraller! Denna veckan fick jag nämligen in ett par korallhalsband som gav mig inspiration. Först av allt vill jag berätta att de koraller som betraktas som värdefulla ädelstenar inte är utrotningshotade på något sätt. De växer nämligen på ett djupare vatten. De koraller som är hotade är de som växer på grundare vatten och därmed blir mer känsliga för miljöpåverkan. När du handlar av mig är du dessutom helt på den säkra sidan då jag bara säljer äldre korallsmycken. I de flesta fall är de antika eller semi-antika. De flesta av oss här i Europa är kanske mest bekanta med medelhavskorallerna. Just nu har jag ett vackert viktorianskt halsband med sådana orangetonade koraller. Men det är inte dem jag tänkte skriva om i dag utan om de lite mer okända så kallade angel skin - korallerna. Om vi tar oss en titt på den första bilden ser vi så kallade sådana koraller. Vad är då det?? Jo, de till hör arten pleurocoralium elatius. Denna art växer på 150-300 meters djup i havet utanför Japan och Taiwan. Angel skin är kända för sin rosa till vit/rosamelerade ton och lena yta. De är dessutom albinovarianter av arten och saknar helt eller nästan helt pigment. Men det finns också andra arter av rosa och vita koraller som växer på olika havsdjup runt om i Stilla havet. De ytligaste växer på 80 meters djup vilket ger ett bra skydd. Det finns också arter som växer ner till 2000 meters djup.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page