top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Kiss the tiger! Tigeröga, en skimrande sten

Uppdaterat: 11 okt. 2022


För er som vurmar både för ädelstenar och vintagesmycken kan det vara värt att lära sig känna igen stenen tigeröga. För denna ädelsten är ganska vanligt förekommande i äldre vintagesmycken. Den var som mest använd under mellankrigstid och under 1960-talet fram till omkring 1970. Därefter försvann den så gott som helt ur modebilden. Så tur är väl då att det finns många äldre smycken kvar där vi kan få njuta av denna lite "mystiska" sten. Men vad är det egentligen för en sten och hur känner man igen den?

Lite otippat kanske, så är tigeröga en kvarts, alltså med liknande ursprung som bergskristall, rökkvarts och rosenkvarts. Namnet tigeröga har den sannolikt fått efter den kattöge-effekt som uppstår genom inslag av fibröst material. Kvartskristallerna varvas nämligen med inslag av kiseldioxid (asbest) och det är denna uppbyggnad som ger stenen dess skimrande djup. Asbesten ligger dock djupt inbunden i stenen och är helt ofarlig! Det är såklart också denna skimrande effekt som gjort stenen så pass vanlig och populär i silversmycken, den bruna färgen till trots.

Detta till skillnad från stenar som rökkvarts och rökfärgad spinell som främst förekommer i smycken från mellankrigstid och i herrsmycken. Det är denna kattöge-effekt som gör att man gärna slipar den i cabouchonslipning. Man väljer alltså ofta rundslipning, för att effekten ska komma maximalt till sin rätt. Men trumlad tigeröga är också vanligt.

Tigeröga bryts i många delar av världen, som Afrika, Nordamerika, Indien och Sydostasien. Men också i Spanien och Brasilien. Tigeröga är lätt att känna igen då den här kombon med ljusbrunt och mörkbrunt skimmer gör den så speciell. Det finns ju knappast någon liknande sten. Vad många inte vet däremot inte känner till är att det faktiskt också finns en blå variant, vanligen kallad falköga. Vidare finns en variant som går åt det rödaktiga hållet, oxöga. Tyvärr har jag inte hittat någon information om vilka mineraler det är som ger dessa varianter. De är heller inte alls lika vanligt förekommande i vintagesmycken som tigeröga. Det förekommer också att tigeröga också förekommer med inslag av jaspis och hematit.





0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page