top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Julsmycken- Så hittar du rätt!


viktoriansk julbrosch brosch jul

Smycken med ett uttalat jultema började användas redan på 1800-talet. Tidigare hade man använt sina vanliga festsmycken vid julfirandet. Ett bra exempel på det är de allmogesmycken bönderna hängde på sig när de skulle besöka kyrkan och liknande. Smycken som de använde till fest året om. På 1800-talet förändrades dock mycket. Inte minst kunde smycken produceras lite mer maskinellt än innan, då allt måste göras för hand. Julmycken från 1800-talet har dock ofta ett lite annat utseende än dem som blev populära senare. Det hänger ihop med att julen förändrats med tiden.

viktoriansk brosch runt år 1900

På 1800-talet ser vi bland annat motiv med järnek, renar, och trumpetande änglar. 1800-talet var en mycket romantisk tid och kärleksknuten var populär i smycken. Denna kunde enkelt få ett jultema med hjälp av järnek eller en julklocka. En sådan här modell ses på den första bilden. Ett annat motiv, som var populärt i julsmycken var renen. Mot slutet av 1800-talet blev man mindre romantisk. Metall kom på modet och stora broscher med mycket metallyta blev populärt. På den andra bilden syns en julbrosch med järnek i denna stilen. Detta mode höll sig kvar en bit in på 1900-talet.

Fram emot 1940-talet förändrades julsmyckena något. Julgranen som julsmycke slog igenom runt 1940. Då var den helt täckt av strass. På bilden ser vi ett par enklare julsmycken från 1930-40-talet, i form av en dubbel julros samt en julkorg med järnek. Julrosorna är av bemålad metall och korgen är av celluloid. På 50-talet fick metallen synas lite mer i julgranarna. Men billigare smycken av celluloid och andra enklare material levde kvar.

Andra billiga material som kunde användas var små julgranar formade av borst. Om järnek och renar mer eller mindre försvunnit som dekor är små julgranar, julkulor och liknande smycken något vi känner igen från vår egen tid. Detta var också sådant som de julvurmande 50-60-talsmänniskorna kunde pynta sig med till jul. Kanske var det också då de numera så vanliga med plast "emaljerade" julsmyckena började produceras. Enligt vissa återförsäljare av vintagesmycken är det så. Men jag är fortfarande något skeptisk till detta. jag vill ha lite mer kött på benen innnan jag godtar den dateringen. Denna typ av dekor andas framför allt 1990-tal för mig. Så jag låter detta vara osagt! Hur som helst, vi som säljer vintagesmycken märker hur populära julsmycken är. Många köper också vanliga rödfärgade "åretrunt-smycken" i juletid. Är du sugen på julsmycken? Då har jag länk till dig här, Välkommen!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page