top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Jaspis eller korall? Så ser du skillnad!

Uppdaterat: 11 okt. 2022Jaspis är faktiskt inte jättevanlig i smycken, åtminstone inte i vintagesmycken, som är det jag håller på med. Sedan jag startade rätt antikt har jag stött på den här stenen kanske fyra-fem gånger. Grön jaspis bara en gång... Jaspis används däremot till mycket annan dekor, som eldfasta plattor och snidade inredningsdetaljer, som figuriner och vaser. Den förekommer i flera färger och med olika mönster. Men i det här blogginlägget riktar jag in mig framför allt på den röda varianten. Den röda jaspisen är faktiskt ganska lätt att missta för korall när den sitter som en mindre infattad sten i smycken. Men då rör det sig om en betydligt klarare röd jaspis än den på bilden. Dessa smycken med rödare jaspis är sålda för länge sen så jag kan tyvärr inte visa upp dem. Men jag har själv suttit och funderat över om det kan vara korall eller jaspis. Så här tänker jag berätta lite om hur man kan se skillnad.

Stenen jaspis är en ogenomskinlig sten, som egentligen är uppbyggd av kiseldioxid, precis som kvarts och kalcedon. Ändå ser den så annorlunda ut mot dessa stenar. Det beror framför allt på att de innehåller andra mineraler som färgar den annorlunda och gör stenen helt ogenomskinlig. Vad som färgar röd jaspis är inneslutningar av järn. Men jaspis finns också i andra färger, som grön, gul och blå jaspis. Grön jaspis kallas för heliotrop. Den är lätt att känna igen på sina röda prickar, vilka är inslag av röd jaspis i stenen.

För det första skiljer sig färgen åt från koraller. Koraller går ofta mot laxrosa eller är klarröda. Jaspis går mot höströd, rostrött eller brunrött. Men jag vill påpeka att den kan se betydligt mer röd ut än jaspisen på bilden. Skumkorall går mer eller eller mindre åt rostrött men har ett helt annat mönster i ytan.

Ett annat sätt att se skillnad på korall och jaspis är att korall kan uppfattas som betydligt mer glasartad. Den påminner faktiskt ganska mycket om glas på olika sätt. Koraller är ju uppbyggda av organiskt material. Detta gör att orenheterna i dessa ser väldigt annorlunda ut mot en mineralisk sten. Orenheter i korall syns ofta som enstaka "prickar", som skiljer ut sig kraftigt från det övriga materialet. Orenheterna i korall påminner om organiska fragment som växtdelar och jord. Orenheter i sten sitter ofta djupare och kan se ut som en del av stenen själv. Som ni ser i uppförstoringen av jaspis ser man inga "knappnålshål" och de svarta fälten smälter in bra i den övriga ytan/färgen. För den som vill veta mer om hur man känner igen korall finns ett annat blogginlägg just om det. Tyvärr kan jag inte erbjuda så många smycken med jaspis men den som vill titta närmare på det vackra armbandet lägger jag in en länk till det. Jag lägger också in en länk till korallsmyckena som finns ute i butiken.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page