top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Jade, en sten med historia


jade armband från kina
Kinesiskt armband

Vi som var med på 1980-talet vet att jade då var en sten på modet. Om denna sten inte är lika känd i vår kultursfär så är den desto mer populär i Kina. Där har den varit en av de mest uppskattade stenar i årtusenden. Inte minst för att man kan snida stenen i olika figurativa eller dekorativa motiv. Men de flesta vet kanske inte just så mycket mer om denna sten. Därför tänkte jag berätta lite mer om den.

För det första är jade inte en utan två olika stenarter: jadeit och nefrit. den som anses finast av dessa är jadeiten. Skillnaden mellan stenarna är inte helt lätt att klargöra, och under lång tid ansågs det vara samma sten. Båda är kiselhaltiga och skillnaden sitter på molekylnivå. I jadeiten är bildar kisel molekyl med tre syreatomer, kiseltrioxid. Molekylen i nefrit har däremot fyra syreatomer i motsvarande molekyl. Därmed kommer det bildas något olikartade strukturer i stenarna.

brosch pekingglas
brosch i kinesisk stil

Den finaste jaden kallas för imperial eller kejserlig jade. detta är en intensivt grön sten, inte helt genomskinlig men inte heller helt opak. Inte helt förvånande återfinns de flesta föremål med denna sten i Kina. Och den är ovanlig på marknaden. Men jadeiten finns också i en rad andra färger, så som vit, violett, röd, beige och rödbrun, förutom många gröna nyanser. Både nefrit och jadeit har en hårdhet som ligger runt 6,5-7 på Mohs skala, där diamant är hårdast och ligger på 10. För en amatör är det inte alltid så lätt att avgöra om det är en sten av jade man håller i sin hand. Dess hårdhet ligger nära den för exempelvis kvarts. Men den mörkt skogsgröna jade som var populär på 1980-talet kan man i alla fall försöka att lära sig att känna igen då sådana smycken inte är helt ovanliga på marknaden. Under det tidiga 1900-talet var allt kinesiskt på modet. Konstglas var en vanlig produkt för tidens mer lyxiga bijouterismycken. Det så kallade pekingglaset, ett konstglas som ska efterlikna jade var populärt i tidens smycken. Intresserad av jade och dess simulanter? Klicka på länken nedan!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page