top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Heta, hippa 60-tal!

Uppdaterat: 9 okt. 2022


smycken från 1965
1964-65

Sett ur ett retroperspektiv är 1960-talet ett av de mest populära decennierna. Nytänkandet var stort, man experimenterade och var lekfull. Sådan är i alla fall den allmänna bilden. Men vilka trender gällde egentligen? Det tänkte jag titta lite närmare på i dag. Så vurmar du också för 60-talsstilen ska du läsa vidare här! (Du som hellre vill gå direkt till 60-talsprylar och smycken scrollar längst ner där länken till butiksurvalet finns.)smycken från 1960-talet
modernism och strass

Vad som gäller generellt för hela decenniet är att modernismen håller hög svansföring. Minimalistisk design i lite mer påkostade material med designkänsla är populära hela decenniet. I slutet av decenniet växlar denna riktning av designen in på brutalism, med känsla för texturer och det organiska. Men vid sidan om detta blomstrar flera trender.

1960-talet börjar elegant. För den stora trenden med glamour som växte sig stark från och med krigsslutet lever kvar. De vuxna bär fortfarande hatt, kappa, handskar, skor och handväska som ska matcha i hop. För de unga gäller fortfarande utstående kjolar, så kallad 50-talskrinolin. Glittrande strass, konstglas, tvåradiga halsband och stora iögonfallande broscher hör till trenden. Smyckestilen ses på den tredje bilden.

smycken från 1960-talet
från tidigt till mitten av 60-talet

När popen slår igenom förändras ungdomsmodet. Klädstilen blir mer minimalistisk. Smala byxor och kjolar kombineras med jumprar. Monokroma smycken, gärna med asymmetrisk design blir modernt. Se nedre halsbandet på bild tre. Man använder gärna lite större smycken. Maffiga armband, örhängen och bälten hör till modebilden. Man blickar också gärna tillbaka och hämtar en hel del inspiration från längre bak i tiden, ibland ända bak till gotiken. Hur det kunde se ut ses på den övre bilden. Men vanligast är att man sneglar en del på de senast föregående decennierna.

I den senare halvan av 60-talet blir det färgstarka och lekfulla modet starkt tongivande. Kortkorta färgrika klänningar i fantasifulla mönster blir något som alla tjejer måste ha. Plastiga färgstarka smycken hör till modebilden. Dinglande bollar och ringar i öronen samt halsband med plastpärlor hör till stilen. Stilen lever kvar in på 70-talet. Men i slutet av 60-talet får den konkurrens av hippierörelsen. Plasten tappar i status. Naturliga material som trä, läder, ben, snäckskal, glas och metall osv blir inne. Det etniska och allmogeinspirerade slår igenom. Långa halsband med stora hängen hör till modebilden. Som för övrigt följer med en bit in på 70-talet. Sugen på mera 60-tal? I länken nedan hittar du vårt urval från 1960-talet. Välkommen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page