top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Hertiginnan av Argyll - så sätter du stilen!


Margaret Campbell, hertiginnan av Argyll
Foto A Warren wikimedia commons

Har ni sett miniserien om hertiginnan av Argyll? Om inte kan jag verkligen rekommendera den. De flesta som känner till hennes historia tycker säkert att hennes samtid dömde henne lite väl hårt. Så är det förstås ofta när man tittar i backspegeln. Även om hon senare blev mest känd för den skandal hon var huvudperson i, så var hon faktiskt en av 1900-talets stora stilikoner. Så idag tänker jag titta på hennes olika stilar.

Som debutant i societeten under tidigt 30-tal, utsågs hon till årets debutant. Över allt var hon beundrad för sin eleganta stil. Hon bar förstås äkta smycken, av ädelmetaller, ädelstenar och äkta pärlor. Men faktum är att det är ganska lätt att kopiera hennes stilar! Den som vill göra det har flera epoker att välja mellan.

Dels kan man välja stilen från omkring 1930. Då ska man inrikta sig på en minimalistisk, slimmad klädstil i lyxiga, blanka material eller crepe. Smyckena man väljer är i geometrisk art deco, i silvermetaller, blanka material och gnistrande stenar. Vill man köra en budgetvariant så finns geometrisk art deco också i senare tillverkning, inte minst i bijouterier från 1980-talet.

Andra gången hon var på modetapeten var på 1940-50-talet. När hon gifte sig med hertigen av Argyll så var det snarare tweed och lantstil som gällde. En figursydd tweedkavaj till ridbyxor eller en klockad tweedkjol passar stilen. En midjekort stickad kofta à la 40-50-tal passar också fint. Gärna då till ett par slacks i tweed eller gabardin. Till denna stil passar vita klassiska pärlsmycken och guldsmycken i tidens stil. Till fest bär man 1940-50-talskrinolin hämtad från "the new look". Den som vill synas kan byta de vita pärlorna mot extravaganta flerradiga halsband i kulörta färger.

smycken från 1920-talet 190-talet 1940-talet 1950-talet och 1960-talet
smycken från 1920-60-talet

På 1960-talet dyker hon upp i rampljuset igen. Då var det dags att äntra rättssalen och uppmärksamheten som riktades mot henne var enorm. Små släta, figursydda enkla klänningar och dräkter med snävare pennkjolar hör till tiden. Likaså bar hon små så kallade pillerburkar som huvudbonad. Till stilen passar collierer med klassiska runda pärlor, både vita och kulörta av olika stenar. Fina budgetvarianter är de tvåradiga doserade pärlhalsband i olika material och kulörer som var på modet under tidigt 60-tal. Stora släta funkisclips eller mabépärlor i en krans av strass fungerar fint att bära på örsnibben. Liksom dekorativa broscher av olika slag passar fint på bröstet uppe vid axeln.

Vi som gillar powerstilen från 1980-90-talet kanske uppskattar hertiginnans stil från den tiden allra mest. Hur den kunde se ut ser ni på den översta bilden. Då gjorde hon flera intervjuer, både i tv och press. Alla som sett dem kan konstatera att när det gäller stil och elegans var hon verkligen still going strong. Vill man anlägga den här stilen kan man satsa på både enfärgade mönstrade kläder. Skärningar med hög hals, lång ärm, pingvinärm eller i övrigt rikligt med tyg sätter stilen. Den som inte har raka axlar låter axelvaddarna i plagget sitta kvar. Till sist kompletterar man gärna sin look med en voluminösa frisyr och stora iögonfallande smycken, gärna i blanka metaller. Precis så som man ser hertiginnan på den övre bilden. Vad som blir svårare att kopiera är förstås hennes värdiga framtoning. Ska man ge sig på det bör man satsa på ett välartikulerat uttal och öva sig på att uttrycka sig slagfärdigt men med brittisk finess. En genväg till hennes stil är förstås fina smycken! Ett matchande urval hittar du här!Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page