top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Gröna sköna juveler...

Uppdaterat: 22 aug. 2022


Smaragd, malakit, peridot, aventurin, chrysopras... Är du också svag för gröna juveler? Då är du inte ensam! Redan både forntida Egyptier och de gamla romarna hade en stor kärlek för gröna stenar i sina smycken. Och sedan dess har de gröna stenarna förskönat oss människor.

Ja, som sagt, redan de gamla egyptierna använde grönt i sin konst. Där symboliserade färgen livet och födelsen. De framställde ett grönt pigment med hjälp av malakit, en opak, mörkt smaragdgrön sten.

Det är något mystiskt men ändå naturligt med den gröna färgen... Denna färg som vi så ofta har omkring oss i naturen, där den skänker oss lugn och ro. Men när grönt omvandlas till kultur händer något. Betänk hur pass sällan vi omger oss med grönfärgad inredning eller bär gröna kläder kläder. Både i klädmodet och inredning har grönt haft väl avgränsade perioder då den varit starkt på modet, för att efter en tid återigen försvinna ur modebilden. I renässansens England använde de lägre klasserna grönt till sina brudklänningar. Och under 1800-talet, när kemiindustrin började framställa syntetiska pigment blev klänningar i en fyllig, smaragdgrön färg på modet. Under 1900-talets början blev peridotstenen, den gröna granaten, på modet i smycken. Och under art decon frossade man i olika gröna nyanser, i både heminredning, kläder och smycken. Det är såldedes ingen slump att det gröna så kallade pekingglaset är vanligt i smycken från den här tiden. "Giftgrönt" var en trend i kläder på 1950-60-talet. 80-talets vurm för det mintgröna glömmer nog ingen som var med under det decenniet. Vid mitten av 1990-talet var det återigen dags för en grön hype. Då i en starkt klargrön nyans och även åt det mer lövgröna hållet. Är du också sugen på grönt? Klicka på knappen så hittar du vårt utbud av gröna smycken just nu!




Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page