top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

gammal modernism ??


Kan moderna saker vara antika? Ja, det verkar så!

Halsbandet som jag bär på den här bilden är från sent 1800-tal. Och ändå ser det så här modernt ut, precis som att det vore tillverkat 60-70- år senare. Halsband som satt som ett band tätt runt halsen var på modet under 1800-talet. Typen kallas för "hundhalsband". När det gäller halsbandet på bilden kan en sentida betraktare förvåna sig över att det är så långt före sin tid. Hur kan det komma sig?

Modernismen som idé föddes under det sena 1800-talet. Man ville omvärdera varje aspekt av kulturen. Bland annat tyckte man att tidens konst och arkitektur var föråldrad. Man ville ha något nytt.

Och det här stilrena halsbandet passade förmodligen smaken för vurmarna av denna stilriktning. Den modernistiska estetiken slog igenom på bred front först efter första världskriget. Kriget hade fört med sig massdöd. De som överlevt hade upplevt stora fasor. De unga var därför djupt desillusionerade. De tyckte att den äldre generationens värderingar lett dem in i fördärvet. Man ville kasta ut allt det som de äldre stått för. Detta banade vägen för den nya stilriktningen. I dag kan vi gräma oss över rivningshysteri och liknande extrema yttringar av modernismen. Men smyckena njuter vi desto mer av. Jag lyckades komma över två stycken av dessa antika viktorianska modernistiska chokerhalsbanden. Den ena med en smaragdgrön "sten" av glas och den andra med en rubinröd dito. Oemotståndliga om du frågar mig! Länken till annonserna hittar du här. Välkommen!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page