top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Fint skick ? En fallgrop i antikhandeln!


halsband från 1960-talet
Patina eller repor?

Fint skick? Sparsamt använt? Patina och mindre spår av användning? Vad menar man egentligen med alla dessa beskrivningar?? Oavsett vad man anser så är det subjektiva bedömningar. Och vilken utgångspunkt man har beror säkert också på erfarenheten! Den som dagligdags hanterar äldre och antika föremål kommer ha en annan uppfattning än den som kanske halkade in i ens butik lite av en slump. Den som har stor erfarenhet av hårt naggade halsband av "fransk jet" ser annorlunda på små micronaggar i kristallen än den som oftast köper sina smycken som sprillans nya. Ja, uppfattningen kan verkligen variera från person till person. Detta fick jag erfara senast i går kväll. :)

En köpare hörde av sig och var nöjd med sitt halsband, men hon tyckte nog att det ändå var lite repor i smycket. Innan hon köpte det hade hon nämligen frågat om det var "mycket repigt". För mig är en repa något som går djupare in i ett material, jämför med en nål som etsat en linje i ytan. Så jag svarade att nej, det var inga repor. Och nu tyckte hon ändå att det var så här. Jag försökte förklara så gott det gick, att en beskrivning av varan görs utifrån dess ålder. Ett fint skick, sparsamt använd o s v får ju då en annan innebörd. "Som nytt" i antikhandeln betyder ju inte att varan är ny. Alla som köpt "old stock as new" vet ju att även om varan aldrig har använts så har blotta luften omkring den påverkat ytan. Så vad handlar detta om?

psykedelisk brosch från 1960-talet 1970-talet
här fattas det en pärla

Snarare är det väl så att halsbandet hon köpte har legat an mot bröstet på bärarinnan, när det en gång i tiden bars på 1960-talet. Små, små fina linjer har då uppstått i iridiseringen, en tunt metallöverdrag på pärlorna. Linjer i ytan uppstår då halsbandet ligger an mot bärarens bröst då denne rör sig. Små obetydliga micronaggar i kanten uppstår då bäraren tar det av sig och lägger det ifrån sig på ett bord. Sådana rörelser kan ske mer eller mindre ovarsamt. Så "fint skick, mindre spår av användning" betyder just detta: Det är ingen direkt åverkan på smycket men användningen en gång i tiden syns ändå på olika små, minimala, diskreta sätt. Små, knappt synliga, micronaggar i kanten som uppstått genom dagligt bruk hör till de normala spåren av användning. En större nagg däremot, som uppstått genom att man exempelvis tappat smycket i golvet är däremot en åverkan som behöver nämnas separat. Eller om en pärla trillat av, som på broschen på bilden.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page