top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Filigransmycken, vad är det?


Vad menar man egentligen med filigran? De flesta uppfattar nog att filigransmycken är gjorda med den teknik som smycket på bilden är tillverkad med. Alltså små fina trådar infattade i en metallram. Och detta är också en vanlig och populär teknik i 1900-talssmycken. Men det är ändå inte riktigt hela svaret. Den här typen av filigran som på den översta bilden kallas för öppen filigran. Den betraktas som en svår teknik att behärska. Och den utvecklades av etruskerna några århundraden före Kristus.


Etruskerna var ett järnåldersfolk som var helt enastående på guldsmide. Om dem kan du lära dig mer i föreläsningarna om smyckenas historia som vi har här på hemsidan. Innan etruskerna utvecklat denna teknik lade man sin filigran på en täckt metallyta. Filigran kan med andra ord definieras som delikat dekor av mindre element av metallen som appliceras i syfte att dekorera. Det kan röra sig om metalltråd, granulat (mer eller mindre små kulor av metall) canetiller och liknande.

På den tredje bilden ser vi en infattning som liknar filigran men som egentligen är en perforerad yta. Hattnålen på bilden är från 1950-talet. Men den perforerade ytan har varit mycket populär i olika tider. Första gången den slog igenom var under senantik tid och alldeles i starten av medeltiden, när ett plattare bildspråk slog igenom. Är du intresserad av att fördjupa dig i hur smyckekonsten utvecklades under sin tidigaste historia ska du ta del av våra föreläsningar! Klicka på länken och läs mer! https://www.rattantikt.se/mer-om-smyckenas-historia

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page