top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Ett liv i rosa: Rosenkvarts

Uppdaterat: 11 okt. 2022


Förra inlägget handlade om rodokrosit och jag nämnde då stenen rosenkvarts. Rosenkvarts är troligen mer känd än den förra, och ses ofta i smycken. En anledning är sannolikt den läckert babyrosa färgen! För de andligt intresserade symboliserar rosenkvartsen också kärleken till en själv och sägs ge lugn och hopp. Men i den här bloggen koncentrerar vi oss mer på materiella och historiska fakta. Så vad är då egentligen rosenkvarts? Och hur känner man igen den?

I grund och botten är en rosenkvarts en bergskristall och är alltså uppbyggd av kiseloxid (kisel och syre). Men rosenkvartsen innehåller också små mängder titan, järn och mangan som ger den en annan färg och ett specifikt utseende. Rosenkvarts kan ibland också innehålla mikroskopiskt små rutiler. Sådan rosenkvarts kan får då ett eftertraktat stjärnmönster vid ljusreflektion om den rundslipas.

En rosenkvarts känns framför allt igen på sin babyrosa färg. Färgen på rosenkvarts varierar inte särskilt mycket utan den håller sig till den här babyrosa nyansen. Jämfört med bergskristall som också förekommer som en helt genomskinlig sten så är detta aldrig fallet med rosenkvarts. En rosenkvarts är aldrig helt genomskinlig även om vissa fält i stenen ofta kan vara mer genomsläppliga i ljus än andra. De här olikheterna kan ses som ett mönster. I rosenkvarts kan också ses färgskiftningar mellan något mörkare ljusrosa och mer vitrosa fält. Flera smycken i rosenkvarts finns till salu i butiken just nu! Klicka på länken så kommer du till dessa smycken!
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page