top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Djuriska smycken!Det här med djur i smycken har en otroligt lång historia. Och ska man hårdra det så var det faktiskt där det började; när de första moderna människorna började använda snäckor som berlocker för omkring 200 000 år sedan. De flesta av oss menar nog dock att det är när man började avbilda djuren figurativt som det hela startade. Redan i det gamla tvåflodslandet, Mesopotamien använde man små djurfigurer i hängen, som skyddande amuletter. Deras grannar Egyptierna var också mycket tidigt ute. Små tilapifiskar skyddade barnen, medan kobran hörde till Farao. Mest kända är ju ändå deras skarabéer, små dyngbaggar, som tillverkades i olika former.

Greker och romare använde också allt från insekter i hängen till slingrande ormar runt armarna. De senare adopterades av viktorianerna, som gärna hade ormformade armband. Modet höll i sig en liten bit in på 1900-talet. Armbandet på bilden är från början av 1900-talet och skulle bäras en bit upp på armen. Går vi tillbaka i tiden igen kan vi konstatera att djur i smycken inte alltid varit så populära. När medeltiden inträdde försvann människans behov av djuriska symboler och amuletter. Nu hade hon Gud fader allsmäktig att stötta sig på och då räckte det med ett kors. Korsformad dekor i smycken ersatte nu djuren. Ormen blev snarare djävulens symbol, som man ville undvika.

Och så här var det ungefär fram till 1800-talet. Franska revolutionen gjorde så att säga slut med kristendomen. Och den släppte sitt grepp om människorna lite till mans. När Napoleon drog ut i fält började man intressera sig för djursymboler igen. Napoleon själv använde biet som sin egen symbol: Liten, ettrig och envis. Under 1900-talet har djuren kommit och gått. Fjärilar var på modet under de första decennierna. Hundar och fåglar tog över på 30-40-talen. Möss var inne på 60-talet. På 1990-talet flödar det över av olika djurbroscher! Änder, grodor, insekter och andra vilda djur stod då högt i kurs. Vilka djur skulle du vilja bära?

Sugen på djuriska smycken? Klicka på länken!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page