top of page

Bärnsten, vad finns det egentligen i dem?!

  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*
  • 26 sep. 2020
  • 2 min läsning

Uppdaterat: 11 okt. 2022



Jag har alltid ansett att bärnsten är en lite tråkig sten. Brun, sällan eller aldrig fasettslipad så att den gnistrar... Ja, jag tyckte länge att den var lite väl vardaglig för min smak.

Men ända sedan jag startade butiken har jag fått in en del smycken med bärnsten. Och jag får säga att den här stenen har verkligen vuxit i mina ögon. Ju mer jag har studerat den, för att ta bra foton, desto mer har jag upptäckt dess skönhet.

Till skillnad från många andra ädelstenar, som gör sig allra bäst i kvällsbelysning, så är det istället solljus som får bärnstenen att liksom glöda inifrån. Den är faktiskt helt unik. Och jag kan mycket väl förstå att forntidens människor uppfattade den som magisk. Så idag tänkte jag fördjupa jag mig ytterligare i denna sten. Och koncentrerar mig specifikt på baltisk bärnsten, den bärnsten som finns runt Östersjökusten.


Den baltiska bärnstenen finns i många olika färger. Allt från ljust gul till mörkt brun, förekommer. Den kan också variera mycket i genomskinlighet och mängden innefattningar. Så varför kan bänstenar då se så olika ut?

Bland geologer kallas den också för succinit, då den innehåller 3-8% succinsyra, eller bärnstenssyra. Sådan syra bildas faktiskt också i våra kroppar. Bärnstenen är således vad som kallas ett organiskt material, någonting som kommer till genom fysiologiska processer i levande celler. Detta till skillnad från de allra flesta andra ädelstenar som är uppbyggda av mineraler, det vill säga av grundämnen i enklare molekyler.


Resin från olika barrträd, alltså kåda är den ursprungliga substans som bärnstenen bildades från. Men bärnsten är inte uppbyggt av polymerer,

d v s långa organiska molekyler där strukturen upprepar sig. Utan resinet har förändrats under de geologiska processer som skapade det. Istället för polymerer byggs den upp av olika kortare organiska molekylsträngar som bildar ett nätverk. Redan här finns upphovet till hur olika färger och ljusgenomsläpplighet uppstår. Men för bärnstenssamlaren är kanske ändå de mellanrummen som bildas i nätverken som bygger upp stenen! Dessa utgör nämligen en extremt gynnsam miljö för bevarande av organiskt material. Det är detta vi ser som olika "prickar", fläckar och andra formationer inuti stenarna. Så vad finns det då bevarat i dem? Jo, av djurarter är det allra mest insekter, ca 98 %. Men det förekommer också rester av mollusker, maskar, parasiter, skal- och kräftdjur. Men inte nog med det: Ryggradsdjur förekommer också! Så som päls, fjädrar och rester av reptiler. Inte dåligt med tanke på att de är en sisådär 40 miljoner år gamla! Så snabbt som organiskt material annars brukar brytas ned... Sett ur den synvinkeln är bärnsten verkligen ett underverk! Fler bärnstenar hittar du i butiken. Klicka på länken så kommer du direkt till våra bärnstenssmycken. Välkommen!







Comments


© 2023 by *Rätt Antikt*

  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Google+ Icon
bottom of page