top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Avant Garde: Kaija Aarikka


Det började med en knapp och slutade med ett smyckes-imperium... Ja, lite så var det för den finska designern Kaija Aarika. Åtminstone byggde hon upp ett varumärke som blev känt över hela världen. Hon var egentligen utbildad inom textil design. En dag saknade hon en matchande knapp till plagget hon höll på att designa. Och då lät hon ta fram en sådan själv. Men på vilket sätt var hon då avant garde, d v s före sin tid?

Kaija Aarika är ett bra exempel på en person som vänder något som borde vara en motgång till en framgång. Det var strax efter kriget och Finland var ett fattigt land. Men det fanns i alla fall gott om skog. Och hon såg en möjlighet i detta. Således designade hon sin knapp i trä. Och på den vägen var det. Efter knapparna designade hon både smycken och heminredningprylar i trä. Men hur var det med detta med avant garde?

Trä ansågs som ett "fattigt" material. Och så hade man gjort länge.

I det gamla bondesamhället hade man tillverkat många av både sina redskap och hushållsutensilier av trä. Trä var helt enkelt fattigmansmaterial, medan metaller som tenn och koppar ansågs finare. För att inte tala om silver och guld. På 1940-talet var det krig och ransonering på de flesta varor och på sina håll tillverkades därför enkla bijouterier som broscher av trä. Men de var av låg kvalitet och någon större omsorg ville man inte lägga ned på dem. Det var detta som Kaija Aarika vände upp och ned på. Hon la stor möda på att skapa kvalitet i sina träprodukter, både genom noggranna tillverkningsprocesser och omsorgsfull design. En fantastisk finish och mycket attraktiv design kännetecknar än idag smyckena från Aarikka. Ett par decennier slog designade smycken av trä i rolig design igenom stort och hade sin peak under 1980-talet. Men Kaija Aarikka var den som först hade sett potentialen hos trä för att tillverka vackra designade smycken.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page