top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Avant Garde: Hans Stern

Uppdaterat: 20 okt. 2021I dag har jag glädjen att starta upp bloggandet igen! Och detta är inte bara säsongens fösta blogginlägg utan jag påbörjar också en ny bloggserie! Denna serie kommer handla om smyckehistoriens avant garde, alltså sådana personer som bidragit med något alldeles speciellt för bruket av smycken. Sådana som har gått i bräschen för något nytt och som påverkat smyckebärandet och juvelerarindustrin på ett alldeles särskilt sätt.


"There is no semi-precious stone, as there is no semi-pregnant woman or semi-honest man."

"Det finns inga halv-ädla stenar, lika lite som det finns några halv-gravida kvinnor eller halv-ärliga män." Citatet är från affärsmannen Hans Stern och sammanfattar hur han såg på ädelstenar av olika slag. Ja, han ligger faktiskt bakom att jag här idag kan sitta och använda just uttrycket ädelstenar och låta alla smyckestenar omfattas av begreppet. Men vad var det då som var så speciellt med honom att han hamnar här i smyckehistoriens avant garde? Jo, före Hans Stern hade urvalet av ädelstenar för smycken i lyxsegmentet varit ganska så begränsat. Man hade hållit sig till några traditionella hårda ädelstenar som exempelvis diamant och smaragd. Men då livet kan ta sig oväntade vändningar kom Hans Stern att ändra på detta.


Hans Stern föddes i Tyskland 1922. När kriget bröt ut 1939 flydde han till

till Brasilien. Och det var där han utvecklade sitt företag Hans Stern jewellery. Han började först som försäljare inom gruvindustrin i Brasilien. Landet hade stora tillgångar av färgade stenar. Och Hans Stern jobbade hårt för att marknadsföra dessa stenar. Han fick därmed många kontakter inom stenbrytningen. 1945 startade han sin juvelerarfirma Hans Stern jewellery där man utbildade brasilianska juvelerare. Samtidigt arbetade han för att de olika stenarna skulle accepteras inom smycketillverkningen. Och den dagen några av de största gemmologiska instituten upphörde med uppdelningen mellan ädelstenar och halvädelstenar hade han uppnått ett av sitt livs stora mål. Smycken från Hans Stern jewellery räknas än idag som "high end", d v s tillhörande lyxsegmentet. Och vetskapen om att smyckena innehåller äkta naturstenar gör förstås inte smyckena mindre vackra. På bilden ser vi en vintagering med från H Stern, med sådana stenar.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires

Les commentaires n'ont pas pu être chargés.
Il semble qu'un problème technique est survenu. Veuillez essayer de vous reconnecter ou d'actualiser la page.
bottom of page