top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Inte bara materialet...

Uppdaterat: 12 okt. 2022


Antika smyckens värde sitter inte bara i materialet. Men tyvärr följer inte alltid antikvärdet med när staten gör sina bedömningar... SVT rapporterar nu om en ring som upphittades redan på 1930-talet. Ringen är från 1600-talet. Av upphovsrättsliga skäl kan jag tyvärr inte publicera någon bild på den, så ni får använda länken längst ner. Jag är osäker på om den blir klickbar här i bloggklienten som jag använder. Annars får ni kopiera texten och klistra in den i er webbläsare istället. Materialet i ringen är guldförgylld koppar och ringen är en så kallad signetring med intaglio. Motivet på intaglion är ett adelsvapen. Sverige var inget rikt land på den här tiden. Det vittnar ringens material om. Adelsmannen som bar den fick nöja sig med en kopparring belagd med guld. Detta medför också att så gamla smycken är ganska ovanliga här i Sverige. Det lite märkliga i den här historien är att ringen som lämnats in först nu gav så låg ersättning åt den som lämnat in den, bara 300 kr. Det är verkligen inte mycket. Visst, ersättningen speglar ringens tillverkningsmaterial. Men man tycker ändå att staten borde ha varit lite mer generös. Personen som lämnade in den hade säkert fått ett mycket högre pris för den på en auktion. Ger man så låg ersättning som i det här fallet är risken att människor behåller sina lösfynd. Vad tycker ni att inlämnaren skulle ha fått för ersättning?


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page