top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Om bijouterier del 1

Uppdaterat: 12 okt. 2022


färgglada bijouterier i roliga former

I dag tänker jag reda ut det här med bijouterier. Vad är egentligen det? Och varför är dom så populära? Med bijouterier brukar man i allmänhet avse mindre värdefulla smycken. De är ofta dekorativa men tillverkade av enklare material. Ädelmetaller och ädelstenar brukar vanligtvis lysa med sin frånvaro och har ersatts med oädla metaller, glas eller plast. Tillverkarna tar istället ut svängarna i färg och formgivning. Detta i kombination med ett lågt pris gör dem mycket attraktiva för köparna.

bijouterier av glas och keramik från olika tider

Keramik och glas har funnits med i smycketillverkning ända sedan forntiden. Men smycken från denna tid är ju ändå inte vad man avser med bijouterier. I smyckekonstens tidiga historia gjorde man inte samma skillnad mellan det äkta och det konstgjorda. Att tillverka glas och glaserad keramik krävde teknik och kunskaper. Förvandlingen från råvara till färdig produkt ansågs troligen som något magiskt. Även de konstgjorda pärlorna var således exklusiva. Även om man går längre fram i historien så rör det sig knappast heller om bijouterier. Allmogesmycken i oädel metall dekorerade med flussglas kan knappast betraktas som bijouterier. De tillverkades för hand ute i provinserna för att tillfredsställa den lokala smaken. Allmogesmycken kan likställas med etniska smycken, och är alltså smycken i en särskild kontext (sammanhang). Bijouterier förknippas däremot med masstillverkning och tillfredsställer de stora massornas behov. Så hur började det egentligen? Hur gick vägen från det exklusiva och lokala till det enkla, masstillverkade? Läs mer i nästa blogginlägg!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page