top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Koraller del 2 - så känner du igen dem

Uppdaterat: 11 okt. 2022medelhavkorall och skumkorall

Tycker du om koraller, men undrar hur du skiljer dem från exempelvis högröd jaspis? Ja, då ska du läsa detta inlägg! I mitt förra inlägg om korall skrev jag om korallsmycken och deras historia. Koraller har varit populära i smycken mycket länge och det förekommer ofta konstgjorda koraller. De kan vara av glas, plast eller andra material. Också röd jaspis är en sten som kan förväxlas med korall. Så man kan behöva vara lite uppmärksam.

Det undre halsbandet är gjort av skumkorall och är från 1980-90-tal. Tyvärr är det svårt att hitta information om denna korallart. Så jag får därför koncentrera mig på hur den ser ut i smycken. Skumkoraller är matta och ofta mycket jämna i ytan. Tittar man noga kan man dock se små håligheter. Knackar man dem mot tänderna ger de en betydligt dovare ljud/känsla än de glasartade medelhavskorallerna. Om de är släta på ytan är de desto mer skiftande i färgen. Över hela ytan syns varierande fält som kan uppfattas som mer eller mindre avgränsade. Fälten växlar med ljusare och mörkare toner. Fälten präglas också av varierande grad av spräcklighet. Den grundläggande färgen i skumkorall drar dock ofta mot mörkrött med ett inslag av rost i sig. Färgen passar ypperligt under hösten. Efter vad jag har förstått är skumkorallen inte lika hotad som många andra korallarter.

Som antikhandlare hanterar man många olika material och man bygger på så sätt upp sin erfarenhet. Ofta får man ofta använda sina sinnen på olika sätt. Tänder och huden över överläppen är känsliga zoner som har många nerver med kort väg upp till hjärnan. Använd dessa! Knackar man på tänderna kan man upptäcka skillnader. Medelhavs koraller känns glasartade om man knackar dem mot tänderna. En jaspis känns mer kompakt, ja som sten mer än glas helt enkelt. En medelhavskorall kan också uppfattas som glasartad på ytan. När det gäller koraller ska man hålla utkik efter naturliga skiftningar i ytan. Titta efter variationer i färg, tendenser till bruna små prickar/"ögon" och strimmor. Detta är mycket tydligt på det övre halsbandet på den övre bilden. Men det finns ju också koraller av hög kvalitet som dessa på den nedre bilden. Man ska komma ihåg att koraller är från börjande levande organismer. Orenheterna i koraller påminner också om just smuts från det levande i naturen, som små växtfragment. Orenheter i vanliga stenar ser mer ut som bergarter/sten. Korallerna på den nedre bilden är jämna i färgen och ytan, men tittar man noga, gärna i lupp så ser man ju skiftningar här också. Framförallt ser de mycket glasartade ut. Små "knappnålshål" är också ett bra sätt att skilja dem från vanliga stenar. Den uppmärksamme ser också ett svaga strimmor i dessa koraller. Vill du läsa mer om jaspis vs korall finns nu ett separat blogginlägg om det. Med ojämna mellanrum får jag också in nya koraller i butiken och om du klickar på länken kommer du till de korallsmycken som finns ute i butiken för tillfället.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page