top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Cubic Zirkonia, en sten för fest och glam

Uppdaterat: 11 okt. 2022


en cubic zirkonia kan ge mycket glädje

För den som älskar glittrande stenar ger cubic zirkonian många möjligheter till en glamourös skönhetsupplevelse. Med sitt hårda glitter är den lätt att missta för diamant. Men vad ska man tänka på när det gäller denna sten? I dag tänker jag berätta lite mer om det. För att spetsa till det lite kan man säga att cubic zirkonian är en diamantsimulant... för till det yttre är den svår att skilja från en diamant. (om ni undrar vad en simulant är för något rekommenderar jag mitt förra inlägg om hur man definierar olika stenar) Och cubic zirkonian ersätter verkligen ofta de äkta diamanterna. Simulant eller inte, CZ är också en alldeles egen ädelsten. Men då diamanten är uppbyggd av kol så består cubic zirkonian av oxiderad zirkonium. Zirkonium är ett metalliskt grundämne. Stenen tillverkas mig veterligen endast i laboratorium men lär finnas också i naturen. Men det är troligtvis endast i laboratorium man kan få fram dess ädelstenskvaliteter. 1976 var året då man började tillverka denna sten. Paradoxalt nog är det CZ man ska välja till de lite mer festliga sammanhangen, om man har en begränsad budget. Diamant är däremot att rekommendera till ringar man bär varje dag, som förlovnings- och vigselringar. Ringar har ett utsatt läge och CZ är något mjukare än diamant och slits därför snabbare. Men att kalla CZ för mjuk är en överdrift. Diamant ligger på hårdhet 10 på Mohs skala medan CZ hamnar på runt 8-8,5. Med CZ har smyckeindustrin fått rikliga möjligheter att skapa riktigt glamourösa smycken. Med moderna möjligheter till metallbearbetning framställer man ofta högglansigt vitt silver och med dessa gnistrande stenar till är effekten slående. Som säljare av begagnade smycken bör man ta sig en titt på stenarnas status innan man sätter priset.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page