top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken på 90-talet, en fråga om metall

Uppdaterat: 10 okt. 2022


smycken från 1990-talet

Som jag skrev om i mitt förra inlägg så är 90-talet lite bortglömt i modehistorien. Kanske uppfattas 90-talet som lite slätstruket och trist? Inget kan vara mer felaktigt! 90-talets bijouterier präglas ofta av mycket hög kvalitet och ger många gånger ett exklusivt intryck. Ska man känna igen och identifiera smycken från 90-talet är metallerna ett kännetecken. Västvärlden hade fortfarande i mångt och mycket övertaget i världsekonomin. Kina hade inte kommit igång med sin industriella utveckling ännu. Den konkurrens om metaller vi har sett under 2000-talet existerade inte.Guldet var relativt billigt. Annan metall likaså. Man kunde därför unna sig rejält med metall i bijouterierna. De lätta plaster och metaller vi sett i bijouterier under 2000-talet hade inte slagit igenom ännu. Detta ger 90-talets bijouterier en helt annan tyngd och kvalitet. Metall var också intressant i designen då man kunde slösa. Guldförgyllda smycken är därför väldigt vanligt. Det kan röra sig om allt från kopparlegeringar till lågkaratigt guld. Snyggt? Javisst! Ibland kan det faktiskt vara svårt att skilja 50-talets glamourösa smycken från 90-talets. Ska man skilja dem åt är ett tips att titta på finnish och tillskärning. 90-talets förgyllningar är ofta tjocka och blanka. Man tog gärna upp samma romantiska former, som rosetter och blommor.

smycken från 1990-talet

Precis som på 50-talet använde också gärna pärlor till de guldförgyllda detaljerna. Likaså färgrann emaljering på förgyllda smycken var stort. Dessa emaljsmycken fick gärna vara belagda med små stenar av strass. Aurora borealisstenar kom i ropet igen, efter att ha fört en tynande tillvaro sedan mitten av 60-talet. Grova fantasikedjor i metall var populärt. Ett stort maffigt guldglänsande halsband av jättelika länkar var vad jag själv tyckte om att bära till fest på den här tiden. Detta var ett drag av powerstilen som hängde sig kvar. Men biljoterier kunde också vara sobra och stilrena på ett annat sätt än tidigare. Sådana sobra smycken ser ni på bilderna. Exempelvis grova ormlänkar eller andra fantasifulla runda kedjor var något nytt i modebilden. Man byggde också upp smycken av metalllänkar. Sådana örhängen ser ni på den övre bilden, tillsammans med en grov, rund fantasilänk. De är otroligt roliga. Matt metall var en uppskattad modedetalj och man kombinerade gärna silvermetall och guldmetall i samma smycke. Detta ser man på den nedre bilden. Länken är av matt silvrig och guldig metall. Snyggt, om du frågar mig. Mörk metall var också populärt, då i en mörkt grafitgrå färg. Mer om det skriver jag i nästa inlägg om 90-talets smycken...​


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page