top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Hematit, sten eller metall??

Uppdaterat: 11 okt. 2022


halsband med hematiter

Ja, den frågan faktiskt ställa sig. För hematiten ser faktiskt väldigt metallisk ut. Och den har en lång historia! Denna sten användes nämligen redan under antiken. Under senare tid blev den otroligt populär i modesmycken under 1990-talet. Då blev den så populär att man inte fick nog av den grafitgrå glansiga stenen. Samtidigt blev det nämligen väldigt inne med svärtad metall med samma färgton och glans som hematit. Det finns till exempel ringar i ren hematit och ringskenor är ju vanligtvis av metall. Så det var inte alltid så lätt att se skillnad på om det var sten eller metall.

Namnet hematit kommer från grekiskans heimatites (heima=blod). Under den grekiska antiken användes hematiten både för att stoppa blödningar, men också för att stärka blodet genom sitt järninnehåll. Redan då verkar man alltså ha funnit på att det behövdes järn i blodet. Och här kommer vi mysteriet på spåret! Hematit ser nämligen inte bara ut som metall utan den består faktiskt också till stor del av järn då den är en form av järnoxid. Dess kemiska formel är Fe2O3. Två järnatomer och tre syreatomer ingår alltså i molekylerna som bygger upp stenen. Järnhalten är alltså stor och är antagligen förklaringen till att stenen ser så metallisk ut när den slipats. Hematit förekommer i tropiska jordar och bryts bland annat i Brasilien och i USA, Men hematit finns också i den svenska järnmalmen. Grå, jord och järnmalm... Det låter inte särskilt glamoröst. Och i sitt råa skick är den allt annat än elegant. Detta säger dock mer om vad en ädelstensslipare kan åstadkomma än om stenens kvaliteter. Rent modemässigt kan man verkligen hålla med 90-talets trendsetters, att denna sten faktiskt är väldigt sober. Ja, rent av sublim i sin diskreta elegans. Smycken med denna sten passar den som vill vill ha en mer sparsmakad lyx. Hematit är ett bra val för den som vill göra intryck på lite längre sikt, hellre än väcka omedelbar uppmärksamhet.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page