top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

1900, smycken för en ny tid...

Uppdaterat: 12 okt. 2022


Som arkeolog och kulturhistoriker intresserar man sig för vad som påverkar hur föremålen runt omkring oss egentligen ser ut som de gör. Just nu har jag rea på armband i silver och i min samling här finns ett par riktigt intressanta armband, som ni kan se här på den övre bilden. De är från omkring 1900, alltså ca 120 år gamla. De är alltså från vad man ofta kallar den edwardianska tiden. Tiden kallas så mest på grund av den brittiska drottningen Victorias son, som just hette Edward. Han blev mer tongivande under slutet av Victorias regeringstid och i synnerhet efter hennes död, när han tog över som kung. Man måste komma i håg att på den här tiden var de kungliga fortfarande de mest tongivande i samhället. De var helt enkelt den tidens mesta kändisar och samhällets största trendsetters. Edwards livsstil skiljde sig mycket starkt från drottningens långvariga sörjande och strikta, familjeorienterade liv. Han fick vänta länge på att bli kung och levde i skuggan av sin mor. Han utvecklade en bekymmerslös tillvaro och rent av hedonistisk livsstil.

Edwardiansk lady, foto wikimedia commons

Ett extravagant mode, som skiljde sig starkt från det striktare viktorianska modet blev därför väldigt populärt under den edwardianska tiden. Industrialismen gjorde också att många i samhället blev rikare och hade råd att anamma den nya elegantare stilen. På den mellersta bilden ser vi en edwardiansk lady. Visst ger hon ett helt annat intryck än hur vi är vana att se de allvarliga viktorianerna, med sina höghalsade och åtsittande lite tunga kläder. Lägg märke till hur satin, chiffong, pälsbräm och ett mönstrat tyg i livet och ärmarna skapar stora kontraster. Enorma utsmyckade hattar toppade stilen. Jämför det med viktorianernas mer kompakta klädedräkter som ofta gick i enhetligt material och färg. Som jag skrivit om tidigare var svart en modefärg under den viktorianska tiden. Men nu blev istället vitt en modefärg över alla andra. Det vita tyget signalerade status, att man hade råd att byta kläder ofta och hade tjänstefolk att tvätta åt sig. Att tygerna blev lättare och mer anpassade för ett liv i rörelse har nog också betydelse för att denna lady ger ett mycket mer livligt intryck.

Edwardianskt armband

Många förknippar den här tidens smycken med stor elegans. Och de här armbanden är verkligen extravaganta med sin ornamentik och guldförgyllning. Men det är också andra saker som påverkade deras utseende. En trend i samhället var arts and crafts rörelsen, som lade tonvikt på hantverksarbete. De lite tyngre maskintillverkade smyckena från den viktorianska tiden fick nu ge plats åt ett finare hantverk, även i vad som kan kallas för tidens mainstreamdesign. Man hämtade inspiration från 1700-talets modellböcker. Girlangen kommer till heders igen. Och en nyrenässans var modernt i inredningen. Likaså blev 1700-talets spets och spetsmönster på modet. Uppfinningen av en smältugn som klarade av att smälta platina 1903, gav ny möjlighet att framställa stora men lätta genombrutna smycken. Sådana blev alltså populära. De viktorianska smyckena är betydligt mer kompakta. Påverkan från de här trenderna ser vi i armbandens bågformade stationer och sirliga öppna filigran. Är ni sugna på att se fler bilder på dessa armband så gå in i butiken och titta där. Välkommen in!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page