top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Lapis lazuli, hur vet man?

Uppdaterat: 11 okt. 2022


lapis lazuli

God lördag på er! Den intensivblå stenen lapis lazuli är en mycket uppskattad sten i smycken. Och har varit så under lång tid. Men den är faktiskt inte den enda blå stenen som används i smycken. Exempelvis sodalit och blå aventurin är vanliga stenar som kan misstas för lapis lazuli. Men det

finns ett säkert tecken på om det är lapis lazuli eller inte. Innan jag berättar mer om detta tänker jag berätta historien om denna sten.

Redan under bronsåldern var lapis lazulin enormt uppskattad. Ja, den var en dyrbarhet. Via gåvoutbyten och byteshandel kom den ända från dagens Afghanistan till Mesopotamien och Egypten. Den blå färgen stod i skön kontrast mot det guld de kungliga ofta använde i sina smycken. På den här tiden hade smycken en rituell betydelse för människor och de användes i olika ceremonier.

Lapis lazulin fick senare också en praktisk betydelse och användes till att framställa färgpigmentet ultra marin. Vi har alltså lapisen att tacka för många vackra blå färger i olika konstverk.

halsband av lapis lazuli
lapis lazuli med kalcit

Som jag nämnde så kan lapis lazuli vara tämligen jämnt mörk blå men också ha ymniga inslag av kalcit. Det ser ni på den nedre bilden. Jag trodde därför först att dessa stenar var sodalit. Men den äkta lapisen har också alltid inslag av pyrit i sig. Pyriten är guldfärgad och kallas också för kattguld här hemma. Denna syns som små guldfärgade prickar i det blå. Så har du blå stenar i dina smycken därhemma föreslår jag att du tar fram förstoringsglaset och tar dig en titt. Det var på det sättet jag kunde konstatera att halsbandet var äkta lapis och inte sodalit.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page